Kornsilo sprakk: 600 tonn korn rant ut

Jernbanen er stengt i begge retninger etter at en kornsilo ved mølla i Vestby kollapset.

Kornsilo i Vestby sprakk

MYE KORN: Siloen må sikres før togene kan kjøre forbi stedet igjen.

Foto: Lotte Olsen / NRK

Ingen personer ble skadet da kornsiloen sprakk og kollapset ved 7.30-tiden onsdag morgen. 600 tonn mathvete fosset ut. Mye traff jernbanelinjene som går rett forbi veggene til kornsiloen i Mølleveien i Vestby.

– Vi har fått beskjed om at en kornsilo har sprukket. Det renner korn ut i det ene sporet. Vi har fått beskjed av politiet om at vi måtte stenge begge sporene, sier Ragnhild Aagesen, som er pressevakt i Jernbaneverket.

– Kornsiloen har revnet og kollapset. Den ligger i en liten klump over ganske mye korn. Den ene siloen har kollapset, men det renner også korn fra sprekker i de to av de andre siloene, forteller reporter Erik Engen som er på stedet.

I tillegg til siloen som kollapset var det lekkasje fra alle de andre tre siloene. Ved 10.50 tiden opplyste politiet at de har fått stoppet lekkasjen fra to av tårnene, men at det fortsatt lekker fra en av siloene.

Vurderer fare for ny kollaps

Det jobbes nå på stedet med å sikre kornsiloen. Politiet vil sammen med fagfolk vurdere om det er fare for at de to andre siloene også kan kollapse. Både ingeniører og folk fra Jernbaneverket og brannvesenet er på stedet.

De vurderer nå faren for at siloene med hull kan lide samme skjebne. Jernbaneverket har tatt strømmen. Det blir en ganske omfattende jobb å fjerne dette kornet. Først må siloen sikres, deretter må de inn og fjerne kornet, sier reporter Erik Engen.

Sikrings- og opprydningsarbeidet vil trolig ta tid, melder politiet.

Artikkelen fortsetter under bildegalleriet

Innstilte tog og forsinkelser

Jernbanen er stengt i begge retninger, noe som får store konsekvenser for reisende på Østfoldbanen.

– Dette medfører at det blir innstillinger og vi setter opp alternativ transport. Det vil ta litt tid fordi vi må skaffe busser nå på sparket. Kundene våre må dessverre belage seg på forsinkelser fram til vi får til et alternativt opplegg, sa pressetalsmann i NSB, Erik Lødding ved 8-tiden onsdag morgen.

Det er stengt for togtrafikk mellom Ås og Moss.

– Noe ordentlig dritt

– Det har kommet en revne i siloen og det har revnet veldig. Vi ser nå på rundt 600 tonn mathvete som har kommet inn fra Follo-regionen, sier daglig leder ved Vestby mølle og kornsilo Even Øinæs, som måtte kaste seg i bilen og komme seg på jobb onsdag morgen.

Han kan foreløpig ikke si noe om hvor store verdier det er snakk om.

– Men det er mye. Dette er leit, det er noe ordentlig dritt, sier Øinæs.

Kornsiloene i Vestby er rundt 20–30 år gamle.

I fjor importerte Norge 200 000 tonn hvete. På grunn av den gode kornhøsten i år, regner Felleskjøpet med at vi kun trenger å importere 100 000 tonn hvete i år.


Vestby Mølle sprakk

KOLLAPS: Kornsiloene i Vestby er rundt 20-30 år gamle.

Foto: Ole Petter Strømland (03030-tipser)
Laster kart, vennligst vent...