Kontrollerte ikke tallene

Tidligere idrettsbyråd Anette Wiig Bryn kontrollerte ikke tallene hun fikk fra arkitektfirmaet JDS og konsulentfirmaet Norconsult for å rive og bygge en ny Holmenkollen.

Byggingen av Holmenkollen går sakte men sikkert framover
Foto: Josefsen, Jon-Michael / SCANPIX

De to firmaene, som begge hadde interesse av å rive gamle kollen, fikk ifølge VG være alene om å gjøre de økonomiske beregningene.

Anette Wiig-Bryn

Anette Wiig Bryn

Bystyret vedtok i 2007 å renovere gamle Holmenkollen, på bakgrunn av at en rehabilitering ville koste 174 millioner mindre enn å bygge nytt. JDS sin hoppbakke Holmenkollen Fyr hadde vunnet arkitektkonkurransen, men forslaget ble dermed forkastet.

Konsulentfirmaet Norconsult hadde også penger å tjene på at kommunen skulle bygge en ny bakke. Rehabilitering av bakken ville innebære en vesentlig reduksjon av arbeidet konsulentselskapet skulle utføre.

Nedjusterte kostnaden med 187 millioner

Fire måneder etter bystyrevedtaket bestemte likevel Wiig Bryn at ny bakke skulle bygges. I følge VG ble denne beslutningen fattet på bakgrunn av tall JDS og Norconsult selv hadde utarbeidet.

En moderert versjon av Holmenkollen Fyr skulle ifølge JDS og Norconsult kostet 480 millioner kroner, 13 millioner mindre enn å renovere den gamle. I stedet vil trolig prisen komme opp i 1,8 milliarder kroner.

– Brøt ikke reglene

Finansbyråd Stian Berger Røsland fra Høyre bekrefter at Wiig-Bryn aldri kvalitetssikret tallene, men sier at det ikke nødvendigvis var galt.

Stian Berger Røsland

Stian Berger Røsland

Foto: NRK

– Jeg tror ikke det er noen holdepunkter for at noen bevisst har prøvd å lure Oslo kommune. Formelt sett var det ikke noe krav om kvalitetssikring på det tidspunktet, det kom ikke før i desember i fjor. Jeg tror det er fornuftig å kvalitetssikre slike kalkyler, men jeg har likevel en viss forståelse for at man her jobbet under et voldsomt tidspress, sier Berger Røsland.

Beslutningen om å rive og bygge nytt i stedet for å rehabilitere bakken ble heller aldri behandlet i bystyret.

Les: Innrømmer underbudsjettering

Les: - Visste om sprekk-faren

Wiig-Bryn gikk av som idrettsbyråd da den siste budsjettsprekken på 600 millioner kroner ble kjent.