Kommuner er positive til å gi Rygge-penger

Flere av kommunene i Østfold er positive til å gi tre kroner per innbygger til etablering av flyplassen på Rygge. Men de vil først ha flere konkrete planer.

Moss lufthavn Rygge

De fleste ordførerne i Østfold ønsker ny drift på Rygge.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Geir Aarbu

Ordfører Aarbu og formannskapet i Aremark vil gi 3 kroner per innbygger til Rygge Airport.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Torsdag kveld vedtok Aremark kommune å gi tre kroner per innbygger Rygge Airport. I tillegg ønsker de å gi 27 kroner ekstra per innbygger dersom de andre kommunene går med på det samme.

– Vi mener det er bra at noen ønsker å starte opp igjen på Rygge. Tre kroner per innbygger blir nærmest en symbolsk sum for Aremark, så vi fattet vedtak om at vi ønsker å gi 30 kroner per innbygger dersom de andre kommunene går med på det, sier ordfører i Aremark, Geir Aarbu.

 • Se svarene fra de alle Østfold-ordførerne nederst i saken.

Tror på bidrag

Det var Rygge Airport som ytret et ønske om at kommunene skulle bidra med penger for å vise sin støtte. Aarbu tror de andre kommunene også vil bidra med mer.

– 30 kroner for Aremark er like mye som for Sarpsborg, Fredrikstad og Moss. Det er samme sum per innbygger. Det betyr høyere kostnad for dem totalt, men forholdsmessig blir det like mye for alle kommunene.

Ordfører Tage Pettersen i Moss er positiv til forespørselen fra selskapet.

– Jeg synes tanken er god. Den oppfordrer kommunene til å gi noe mer enn en verbal støtte, med noe som blir en symbolsk sum i den store sammenhengen. Derfor har jeg lovet at vi skal ta opp dette til vurdering så raskt det foreligger en søknad.

Tage Pettersen

Tage Pettersen og Moss kommune venter fortsatt på søknad fra Rygge Airport.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Venter på søknad

Heller ikke de andre kommunene har fattet noen vedtak. De fleste venter på en søknad fra Rygge Airport.

Den søknaden ventet ikke Aremark på.

– Vi mener det er viktig at de får handlingsrom for å starte utvikling av forprosjektet. Mens de neste 27 kronene venter vi med til vi får se forprosjektet. Et enstemmig formannskap vedtok at tre kroner per innbygger er noe vi kan ta oss råd til, sier Aarbu.

– Mer penger for oss

Pettersen i Moss ønsker ikke å ta stilling til at Aremark allerede har valgt å gi penger.

– Hvis Aremark har så mye penger at de kan dele ut uten en søknad, så må de få lov til å gjøre det. Også er det jo selvfølgelig snakk om mer penger for en kommune med 33.000 innbyggere enn det er for Aremark. Derfor er vi avhengig av å ha en konkret og god søknad på bordet før vi behandler det.

Svaret fra de andre ordførerne i fylket kan du lese her:

 • Marker: Vi føler en felles enighet om at det skal gis penger fra kommunene i Østfold. Vi følger nok resten av kommunene.
 • Rømskog: Vi har ikke fått noen henvendelser og avventer en søknad.
 • Spydeberg: Vi er positive til tiltaket. Med tanke på pengene er vi ikke avvisende, det er jo et lite beløp det er snakk om.
 • Skiptvet: Det er ikke blitt drøftet enda, men jeg føler vi er innstilt på å være med på tre kroner per innbygger.
 • Askim: Vi er positive til tiltaket, men ønsker å se mer realistiske planer.
 • Rakkestad: Vi er for tiltaket, men vil ha flere planer før vi tar en avgjørelse. Jeg tror vi kommer til å holde oss ved tre kroner.
 • Eidsberg: Det blir ikke tatt noen avgjørelse før vi har fått noen henvendelse, men jeg føler det er positivitet til tre kroner. Man skal heller ikke se bort ifra at det kan bli 30, men vi må først få se hele pakka.
 • Våler: Flyplass på Rygge er viktig for oss. Derfor vil jeg fremme sak i formannskapet.
 • Hobøl: Vi er positive til tiltaket, men står på robek-lista og har derfor stram kommuneøkonomi.
 • Råde: Dette må først bli tatt opp i kommunestyret, men vi er positive. Hvor mye penger det blir snakk om, er ikke sikkert enda.
 • Hvaler: Temaet har blitt tatt opp, men vi har ikke konkludert. Beløpet har ingen betydning, det viktigste er at vi viser vår støtte. Jeg tror nok vi vil være med.
 • Fredrikstad: Vi er ikke helt overbevist enda, men er opptatt av å få opp en flyplass på Rygge.
 • Sarpsborg: Det er ikke aktuelt å gi noe foreløpig. Vi avventer situasjonen og ser hva de andre kommunene gjør.
 • Halden: Vi skal se på saken i neste formannskap. Kommunen er på robek-lista, noe som gjør at vi har stramme økonomiske rammer. Samtidig er det viktig for oss å være positive til dette.
 • NRK venter fortsatt på svar fra Trøgstad og Rygge. Østfold fylkeskommune ønsker å vente med saken for å se hva kommunene avgjør.