Kommer til Oslo

Den omstridte statuen av kong Olav V kommer til Oslo 6. juli.

Kong Olav statuen
Foto: Young, Dan / SCANPIX

Statuen er på vei fra den lille italienske byen Pietra Santa til Skjerjehamn i Gulen. På veien kommer den innom byen som ikke ville ha den.

Den 6. juli kommer statuen på en åpen trailer med Kiel-ferja til Oslo, før traileren setter kursen mot Sandefjord. Der skal den kjøre rundt byens hvalfangermonument for så å vende nesen mot Gulen i Sogn og Fjordane.

Statuen synlig under turen

Statuen ligger på en åpen trailer med fronten opp slik at folk kan se profilen under transporten. Oslo-boere som ønsker å ta den i øyesyn, kan stille på Filipstadkaia i Oslo den 6. juli klokka 9.30, opplyser Hege Steen, datter av kunstneren. 

Diktator mer enn folkekonge

Kunstneren Knut Steen fikk oppdraget for seks år siden etter en samtale med ordfører Per Ditlev-Simonsen. I november i fjor sa imidlertid Forretningsutvalget i Oslo kommune enstemmig nei til at statuen skulle reises i Oslo.

Den 7,5 meter høye statuen som nå er ferdig, er blitt hardt kritisert for å framstille kong Olav mer som en diktator enn en folkekonge, der han står med hevet høyre hånd.

- Vi føler at slik resultatet har blitt så vil det være vanskelig for veldig mange å identifisere seg med vår folkekjære konge i denne statuen. Og mange har funnet at nærheten til folket har blitt borte, sa ordfører Per Ditlev Simonsen.

Gikk til fiskeoppdretter

Mange norske kommuner var interessert i å skaffe seg statuen etter at Oslo kommune vendte tommelen ned for kunstverket. Det ble imidlertid fiskeoppdretter Ola Braanaas som kjøpte kongestatuen for 2 millioner kroner, etter at billedhoggeren hadde vært på befaring i Gulen i mars i år. Statuen skal reises på det høyeste punktet på den landfaste øya Skjerjehamn.

- Det blir det avduking og stor folkefest på Skjerjehamn 4. august, sier Braanaas.

(NRK/NTB)