Steen ut på kongetokt

– Statuen må gli inn i landskapet, sier kunstner Knut Steen.

Knut Steen i Bergen
Foto: Alrik Velsvik / NRK

SE VIDEO!: Intervju med Knut Steen

Denne helgen er han på tokt for å finne ut hvor den omstridte statuen av Kong Olav skal plasseres.

Valget står mellom Gulen i Sogn og Fjordane og Austevoll i Hordaland, men Steen har vansker med å si noe konkret om hvilke kriterier han legger til grunn når han skal bestemme seg.

- Skal stå der den passer

– Det er mange muligheter, men statuen skal stå der den passer. Den skal smette seg inn, sa den 82 år gamle kunstneren til NRK fredag.

Torsdag ettermiddag reiste Steen fra Bergen til Austevoll. Fredag morgen inspiserte han Marsteinen fyr, og lørdag går turen til Gulen i Sogn og Fjordane. 

knut steen
Foto: NRK / NRK

- Morsommere på kysten

Statuen av kongen som ble kåret til forrige århundres nordmann er omstridt fordi kongens hevede høyre arm kan minne om en nazist-hilsen. Kritikere har hevdet at statuen ligner mer på en diktator enn en kjær folkekonge, men den kritikken har Steen avvist flere ganger.

Statuen er laget på bestilling fra Oslo kommune, og skulle egentlig ha stått på Rådhusplassen i hovedstaden. Kommunen taklet imidlertid nei da statuen var ferdig.

– Den er jo laget for den plassen og etter hvert ville den nok ha blitt veldig funksjonell i Oslo, men det blir det jo ikke noe av, sier Steen. 

Han tror imidlertid at den vil passe vel så godt inn på vestlandskysten.

– Jeg syns egentlig det er mye morsommere å få den plassert sånn, sier han.

Ville begrave en konge stor

Steen har brukt seks år på å lage den åtte meter høye statuen av Kong Olav. Da Oslo kommune takket nei, meldte flere andre kommuner sin interesse for monumentet.

– Det er blitt helt latterlig. Får ikke kong Olav stå der det er planlagt, skal han ikke stå noe annet sted. Da gir vi ham heller en grav i Italia, sa Steen til Aftenposten i november i fjor.

Gravplanene er nå skrinlagt.

– Dette blir spennende, så lenge været ikke blir alt for dårlig, sier kunstneren som har bodd i Italia siden 1973.

Statue av Kong Olav V.
Foto: Young, Dan / SCANPIX