Kobbertyver tatt på fersken langs Gardermobanen

Midt på natta, natt til søndag, kom vekteren over fem personer som var ute etter kobberledningene langs Gardermobanen.

Gardermobanen

Høy pris på kobber gjør at kobberledninger er attraktive for tyver. Dette bildet er tatt langs Gardermobanen ved Kløfta, der det også ligger en linje for lokaltrafikk parallelt.

Foto: Vidar Knai / NTB scanpix

De fem sto og dro opp kobberledningene som var lagt i grøften langs jernbanelinjen, ifølge Romerikes Blad. En person var søndag morgen fortsatt på frifot.

Kobbertyver har lenge vært et stort problem for Jernbaneverket. Tyveri av kobber er også et stort problem i anleggsbransjen på grunn av den rekordhøye prisen på råvaren.

Jernbaneverket har allerede blitt frastjålet kobber for flere millioner kroner så langt i år.

– To biler fikk vi kontroll på, mens en bil med henger rakk å forsvinne med en del kobber. Vi har kontroll på en del av kobberet de har dratt opp, sier operasjonsleder Thorleif Skovereng i Romerike politidistrikt.

Klokka var 02.46 da en vekter tilfeldigvis hadde oppdaget mistenkelig aktivitet langs jernbanesporet. Vekteren fikk selv anholdt en av kobbertyvene. Kort tid etter hadde politiet arrestert ytterligere personer. Alle fem er estere.

I Østfold har kobberledninger blitt stjålet fra toglinjer en rekke ganger, og det gir driftsstans og forsinkelser i togtrafikken. Flere hundre meter kobberkabel ble stjålet på Østfoldbanen, med stopp i togtrafikken som resultat. I tillegg er demonteringen av de strømførende kobberkablene livsfarlig, og kobbertyvene risikerer livet.

LES OGSÅ: Kobbertyver utsetter seg for dødelige gasser