Hopp til innhold

Kjendisbilselger dømt

Drammenseren Geir Bråthen er dømt til ubetinget fengsel i tre år og innbetaling av 1,2 millioner kroner, for investorbedrageri og momsunndragelse i driften av selskapet Auto-Forum.

Auto-Forum

Auto-Forum ble kjent etter at de solgte luksusbiler med avtaler om gjenkjøp til norske kjendiser.

Foto: Harald Inderhaug

Bråthen er bilselgeren som solgte luksusbiler til norske kjendiser, med avtaler om at han skulle kjøpe bilene tilbake etter en tid.

Tommy Steine

Komikeren Tommy Steine var blant kjendisene som kjøpte biler hos Auto-Forum.

Foto: NRK

Komikeren Tommy Steine var blant dem som inngikk avtale, og som i ettertid mener han ble lurt. Steine tapte saken mot banken som finansierte bilkjøpene, da han ikke ville betale for bilene etter at Auto-Forum ble lagt ned.

Retten skjerpet straffeutmålingen

Geir Bråthen erkjente ikke straffskyld da saken åpnet i Drammen tingrett 18. januar. Under rettssaken la aktoratet ned påstand om fengsel i to og et halvt år.

Retten mente etter en samlet vurdering at aktors påstand var for mild, og dømte ham til tre års ubetinget fengsel.

Tingretten har dømt ham for å ha villedet investor Dag Høili, da han investerte over 16,5 millioner kroner i selskapet i 2012. Det gjorde han etter å ha sett regnskapet for 2011. Bråthen opplyste blant annet at omsetningen hadde steget fra 24 millioner kroner til 184 millioner på ett år, og det var oppført et lager med biler til en verdi av 15 millioner kroner. I ettertid har det vist seg at tallene ikke stemte.

Kjøpte luksusbåt på firmaet

Bråthen er også dømt til å betale 1.225.000 kroner til Skatteetaten for momsbedrageri.

Skatt Sør anmeldte Auto-Forum høsten 2014. Skatteetaten har fått medhold i at kjøpet av en båt til 6 millioner kroner ble regnskapsført hos Auto Forum, og deretter overført til Geir Bråthen privat, uten at det ble betalt moms.

Dommen fra Drammen tingrett var enstemmig, og Bråthen dømmes også til å betale saksomkostninger på 10.000 kroner.

Christian Flemmen Johansen

Advokat Christian Flemmen Johansen har representert Geir Bråthen under rettssaken.

Foto: Heidi Elisabeth Odde / NRK

Bråthen anker

Geir Bråthens forsvarer, Christian Flemmen Johansen i advokatfirmaet Elden, sier til Dagens Næringsliv at de ikke har fått lest dommen i detalj ennå, men at Bråthen kommer til å anke.