Kirkens SOS trenger unge chattere

Er på utkikk etter unge mennesker som har opplevd kjærlighetssorg.

Kirkens SOS chat

Fire av 13 frivilligsentraler i Norge tilbyr SOS chat, men flere ønsker å følge etter.

Foto: Skjermdump

I tillegg til nødtelefonen er nå også nettprat en del av Kirkens SOS sine tjenester.

Kirkens SOS har nesten 40 års erfaring med å drive krisehåndtering via telefonen. Men nå har nettjenesten blitt så populær at kapasiteten er sprengt, og det selv om de ikke har turt å reklamere for den.

– Hvis vi reklamerer for noe, så må vi faktisk være redelige nok til å kunne ta imot, sier Inger Stølan Hymer ved Kirkens SOS i Sarpsborg.

To dager i måneden

Bare fire av 13 frivilligsentraler i Norge tilbyr SOS chat. I Oslo, Stavanger, Trondheim og Bergen. Snart kommer det to til, og de vil gjerne tilby det også i Østfold.

– Men det er avhengig av frivillige medarbeidere. En ting er å ha åpningstider, en annen er å faktisk ha mennesker som er villig til å gi bort noe. Og her er det snakk om å gi bort litt av tiden sin, sier Stølan Hymer.

Å gi bort tid betyr at man to ganger i måneden møter opp og svarer på e-post og telefoner fra mennesker som trenger noen til å lytte.

Stølan Hymer sier det er enklere å få ungdom til å åpne seg via tekst. Blant annet om selvmordstanker.

– Det virker som at ungdom synes det er vanskelig å finne nok ord til å kunne si ting, men at det er enklere å skrive ting. Da får de tenkt seg litt ekstra om. I tillegg ser vi jo at det å skrive på sosiale medier er noe ungdom blir opplært til i dag.

Etterlyser flere ungdom

Hun mener det er de som er aller lengst nede som bruker nettpraten.

– Over 50 prosent sier at de har selvmordstanker og planer om å ta livet sitt. Noen har også prøvd.

Kirkens SOS anslår at det er flere av disse ungdommene som aldri ville ha ringt. Og som de kun når ut til via nettet. Derfor ønsker de nå å styrke tilbudet om nettprat, men da trengs det flere yngre frivillige.

– Noen av dem som er nybakte pensjonister kan kanskje synes at dette med Internett kan være litt skummelt og fremmed landskap. Men for yngre mennesker er dette absolutt på hjemmebane, sier Stølan Hymer.

Derfor etterlyser hun nå studenter – men kanskje ikke de aller yngste.

Det å være menneske er i seg selv en livserfaring. Men det er nok lurt at man er over 20 år. Man bør ha opplevd sin første kjærlighetssorg, sier hun.

Les også: