Kartlegger «John Smiths» bevegelser

Politiet jobber nå sammen med tsjekkiske myndigheter for å få rede på hvor «John Smith» var, forut for at han ble funnet i en snøfonn i Oslo i desember.

John Smith

HUSKER MER: Etter samtaler med foreldrene husker «John Smith» mer om sitt tidligere liv. Opplysningene hjelper nå norsk og tsjekkisk politi med å finne ut hva han har gjort på før han ble funnet med hukommelsestap i Oslo i desember.

Foto: Politiet

Politiadvokat Sturla Henriksbø

Politiadvokat Sturla Henriksbø.

Foto: Dina Johnsen / NRK

Etter at DNA-prøver bekreftet identiteten til den 36-år gamle tsjekkiske mannen har politiet satt i gang undersøkelser for å kartlegge hans bevegelser sist høst.

I desember ble han funnet mishandlet og alvorlig skadet i en snøfonn i Oslo. Etter samtaler med foreldrene sine denne helgen har han startet å huske, forteller politiet.

– Vi har fått noen opplysninger fra mannen, som nå har startet å huske enkelte glimt fra livet sitt, forteller politiadvokat Sturla Henriksbø.

36-åringen husker ifølge politiet ikke noe om hva som førte ham til Norge, eller hva som skjedde da han ble skadet og forlatt ute i snøen.

– Så langt husker han ikke noen detaljer rundt det, men han har fått flere brikker på plass når det gjelder hans eget liv og hva han drev med før han kom til Norge.

Gjør undersøkelser i Tsjekkia

Norsk politi er nå i kontakt med tsjekkiske myndigheter, og gjør undersøkelser gjennom dem for å prøve å finne ut mer om 36-åringen.

– Av hensyn til etterforskningen vil vi ikke si hva disse undersøkelsene går ut på, sier Henriksbø.

Politiet har også fått informasjon fra andre kilder som kjenner igjen mannen, som de tidligere har hatt kontakt med, men vil heller ikke utdype mer om hvem de er og hva de har bidratt med.

Henriksbø sier de håper å ha flere svar fra politiet i Tsjekkia i løpet av kort tid.

Ifølge 36-åringens far skal han ha jobbet med programering og økonomi og som konsulent for politiet i Tsjekkia.

Dette vil ikke Oslo-politiet kommentere.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Grenseveien

FUNNET HER: «John Smith» ble funnet i en snøfonn i Grenseveien i Oslo 14. desember.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

Kjenner igjen stemmene

«John Smith» har endret utseende etter at etterlysningsbildet av ham ble publisert. Han vil heller ikke gå ut med sitt ekte navn, for å unngå å bli husket som «mannen som mistet hukommelsen».

Selv om han ennå ikke husker livet sitt, brakte telefonsamtalen med faren lørdag tilbake noen glimt.

– Han sier at han kjenner igjen stemmene, men at han ikke har noe levende hukommelse av familien sin, sier Henriksbø.

Etter samtalen fortalte «John Smith» selv til NRK at det var en følelsesladd opplevelse å snakke med faren.

– Vi snakket om barndommen min, om alt som har skjedd, om jobben min, om journalistene som er utenfor huset til foreldrene mine. Det var godt å snakke med dem. Selv om jeg ikke husket tilbake til tingene de snakket om, så føltes det bare som at det var sånn.

– Det høres ut som om jeg har hatt et bra liv, slo han fast.

"John Smith" har levd med hukommelsestap siden midten av desember 2013. Nå har politiet antakeligvis funnet foreldrene hans i Tsjekkia.

PÅ ROMMET DER HAN BOR: «John Smith» har forandret utseendet siden det publiserte bildet av ham ble tatt, og ønsker å være anonym. NRK møtte ham før han fikk vite at DNA-prøvene bekreftet hans identitet.