Hopp til innhold

Kan slippe bot for ventelisterot

Ventelistetriksingen ved Sykehuset i Asker og Bærum kan resultere i en betinget bot.

Sykehuset Asker og Bærum

Det ble sett på som en sykehusskandale da det ble oppdaget at Sykehuset i Asker og Bærum drev med omfattende ventelistetriksing. Nå kan de slippe straff.

Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

Det er stor sannsynlighet for at den omfattende ventelistetriksingen ved Sykehuset i Asker og Bærum kun blir straffet med en betinget bot, skriver VG. Årsaken til den milde straffen er at en ubetinget bot bare vil ramme pasientene, siden pengene bør brukes på behandlinger.

– Teoretisk er det adgang til å gi en betinget bot. Det vil gi en prøvetid, og vi må få kontrollert at det ikke begås nye lovbrudd, sier politiadvokat i Asker og Bærum politidistrikt Knut Skavang til VG.

Over tusen rammet

Triksing med ventelister ved kirurgisk avdeling på Sykehuset i Asker og Bærum skal ha omfattet så mange som 1875 pasienter. Flere alvorlig syke skal ha fått flyttet på fristen for behandling og kontroll, og fikk manglende informasjon om pasientrettighetene sine i 2008 og 2009.

LES MER: Kreftsyke kan ha dødd i kø | - Datoendringene gjort bevisst

Reagerer på mild straff

Jussprofessor Asbjørn Strandbakker reagerer kraftig på argumentasjonen for at sykehuset skal slippe straff.

– Det at dette er statens penger som kunne ha vært brukt til noe annet, er ikke et holdbart argument. I så fall ville alle statlige foretak bli immune mot foretaksstraff, understreker han til VG.