Innrømmer å ha svindlet bankkunder over hele Østlandet

Flere tusen minibank-kunder over hele Østlandet ble rammet av en bulgarsk skimming-bande, som skal ha svindlet for flere millioner kroner. Mennene innrømte mandag straffeskyld for flere av forholdene.

Skimming

Fire bulgarske menn er tiltalt for til sammen 67 tilfeller av svindel.

Foto: Anders Winlund / NRK

To av de fire bulgarske mennene som er tiltalt, har i Sarpsborg tingrett innrømt å være en del av et organisert skimming-nettverk.

De fire er tiltalt for til sammen 67 tilfeller av svindel, og minibank-kunder over hele Østlandet har vært ofre for banden.

LES OGSÅ:

– Skyldig i flere forhold

Den omfattende skimmingrettssaken mot de fire startet i Sarpsborg tingrett mandag. De har ifølge tiltalen montert skimmingutstyr på minibanker over hele Østlandet mellom august i fjor og februar i år.

De tiltalte har i stor grad sagt seg skyldig i de faktiske forhold, men en av dem erkjenner kun det ene forholdet han ble pågrepet for, ifølge aktor Øystein Rusnes.

– Mennene erkjenner straffeskyld for en rekke av de forholdene de er tiltalt for, og to av dem erkjenner straffeskyld for å være en del av et organisert nettverk, sier Rusnes til NRK.no.

Omfanget av svindelen er så langt uklart, men i enkelte tilfeller er det så langt dokumentert svindel for over en halv million kroner om gangen.

Politiet mener at ligaen blant annet har satt opp kopieringsutstyr på Karl Johan i Oslo, Hønefoss, Gol, Flisa i Åsnes, Kongsvinger, Fredrikstad og Hemsedal.

LES OGSÅ:

Risikerer lang straff

Tiltalen består av anskaffelse og besittelse av skimming-utstyr, i tillegg til at de skal ha misbrukt informasjonen de har fremskaffet og laget falske kort for å gjennomføre uttak i utlandet.

Mennene har både tatt ut penger selv, og gitt kortinformasjonen til andre. Blant annet ble det tatt ut penger i USA, Peru og Hong Kong, basert på kortinformasjonen, ifølge tiltalen.

Aktor vil foreløpig ikke si noe om hva påstanden om straffeutmåling vil bli, men sier det vil være snakk om en lang fengselsstraff om mennene blir kjent skyldig i forholdene i tiltalen.

Skimming

Her er noe av utstyret politiet i Sarpsborg har tatt.

Foto: Anders Winlund / NRK

Store summer

Svindelen ble avslørt da to av bulgarerne ble pågrepet i Sarpsborg i forbindelse med skimmingen av en minibank på Greåker 9. februar i år.

De to mennene hadde hatt tilhold på en hytte på en campingplass i Sarpsborg. I en razzia tok politiet beslag i elektronisk utstyr som kunne brukes til skimming.

Utstyret som ble beslaglagt, førte til avsløringer av slik svindel flere steder i verden. Ved å følge elektroniske forgreninger fra minibanken fant de ut at bulgarerne har skimmet minibanker på alle kontinenter bortsett fra Afrika.

Ti dager er satt av til rettsforhandlingene i Sarpsborg tingrett.