Hopp til innhold

Vil du skal vise fingeren i butikken

Gründere vil revolusjonere sikkerheten ved kortbruk, og har utviklet en fingeravtrykk-scanner som får plass på et bankkort.

origoid

Kim Kristian Humborstad (tv) og Joakim Egseth Solberg vil revolusjonere sikkerheten ved kortbruk. Sammen har de utviklet Biowave, som er et system for fingeravtrykks-identifisering for kortbrukere.

Foto: Forskningsparken AS

Sliter du med å huske PIN-kodene på alle kortene dine, kan fingeravtrykk-scanning være løsningen for deg.

Kim Kristian Humborstad fra Skien har sammen med Joakim Egseth Solberg fra Hamar startet opp firmaet OrigoId AS, som utvikler et nytt system for brukeridentifikasjon av kortbrukere. Systemet har de kalt Biowave.

– Konseptet vårt dreier seg om å erstatte PIN-koder med en fingeravtrykk-scanner som vi integrerer i vanlige bankkort og adgangskort. Du kan legge fingeren rett på kortet ditt, så har du autentisert deg som den du er. Det er mye sikrere enn å bruke PIN-kode, sier Humborstad til NRK.

Idéen er så god at kameratene vant DnB Nors regionale innovasjonspris for 2010, skriver Telemarksavisa. Prisen var på 200 000 kroner. Det åpnet viktige dører for det nystartede firmaet.

Enklere og sikrere

Han mener at nyutviklingen vil gjøre det enklere for kortbrukerene.

– I utgangspunktet var idéen å øke sikkerheten, men vi ser også at det er mer brukervennlig for sluttbrukerene. Så kan man også håpe at bankene kan spare penger på reduksjon av svindel knyttet til kortbruken, noe som vil føre til billigere løsninger, sier Humborstad.

Tall fra Finansnæringens Fellesorganisasjon viser at det ble svindlet med kort for 215 millioner kroner i 2009.

Idéen til fingeravtrykk-scanneren fikk Humborstad sammen med en kamerat da de gikk på entreprenør og innovasjonslinjen ved Høgskolen i Bø.

– Nå har vi fått et bra team rundt oss med et veldig kompetent styre. Vi får også god hjelp fra støttepersonell ved Forskningsparken og Innovasjon Norge. Vi jobber fulltid med prosjektet, og trekker mye på ressurspersoner som er i miljøet rundt oss, sier Humborstad.

Delte meninger

Ved kafèbordet på Herkules i Skien er det delte meninger om fingeravtrykk-scanning som erstatning for PIN-kode.

– Jeg synes det er en god idé. Problemet er ikke at jeg glemmer PIN-kodene, men at sikkerheten blir bedre ivaretatt, sier Per Ingar Pedersen til NRK.no.

Roy Frustholm er litt mer betenkt.

– Hva med personvernet når alle får fingeravtrykkene blir registrert et arkiv? Da har vi gitt fra oss det siste av vår identitet, tenker jeg. Hva med skimming av kortene, går det an, spør han.

Torbjørn Kongsgaard ser både positive og negative konsekvenser.

– Jeg er ikke så sikker på hva som er riktig. På den ene siden blir alt vi gjør registrert - og nå også fingeravtrykket. På den andre side blir det vanskeligere å gjennomføre identitetstyveri, sier Kongsgaard.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Pedersen

Diskusjonen er livlig når Per Ingar Pedersen (tv) og Roy Frustholm møter kamerater på kafe.

Foto: Haakon Wærstad / NRK

Kan berolige

Kim Kristian Humborstad synes dette er relevante spørsmål, men kan berolige trekløveret med at sikkerheten skal bli ivaretatt.

– Du bærer dataene med deg på kortet hele tiden. De deles ikke med noe sentralt arkiv, sier Humborstad.

Det skal heller ikke være mulig å "skimme" kortene.

Skimming går ut på at noen fester en avleser på en kortleser som leser av magnetstripen, samtidig som et kamera registrerer PIN-koden som blir tastet inn. Det går ikke med vårt system. Nå kommer det også en ny type kortleser i butikkene snart. Den er kontaktløs, og du bare sveiper kortet forbi leseren, sier Humborstad.

Biowave bruker biometrisk måling. Det er en fellesbetegnelse for måling av biologiske mønstre ved fingeravtrykk, iris og stemme blant annet.

– Dersom noen skulle gå så langt som å skjære av en finger, ville ikke denne kunne brukes på kortet, fordi det også registrerer blodtilførsel, sier Humborstad.

Kan dele kort med kona

Selv om kortsikkerheten knyttes til fingeravtrykk, kan du fortsatt låne bort kortet til ektefellen.

– Det er teknisk sett ingen problemer med å registrere flere fingeravtrykk på et kort. Det kan imidlertid være regler eller lovverk som regulerer dette. Så lenge man deler konto skal det ikke være noe i veien for det, sier Humborstad.

Det er foreløpig uklart om og når produktet kan tas i bruk av kortutstederne.

– Vi er foreløpig i en produktutviklingsfase hvor vi arbeider med teknologiske utfordringer, så vi kan ikke sette noen dato for når systemet er ferdig. Vi kommer til å gjøre noen tester i løpet av året, sier Humborstad.

– Ser ut til å tenke riktig

Leif T. Aanensen

Leif T. Aanensen, avdelingsdirektør i Datatilsynet.

Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen, Datatilsynet

Ved Datatilsynet ringer ikke varselbjellene når de får høre om fingeravtrykk-scanneren.

– Vi må selvsagt se nærmere på systemet før en endelig uttalelse, men basert på de opplysningene vi har fått, ser det ut til at OrigoId har tenkt riktig. Vi er opptatt av at dataene ikke deles i et sentralt arkiv, og at brukeren bestemmer om systemet skal tas i bruk, sier Leif T. Aanensen , avdelingsdirektør i Datatilsynet.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark