Ingen nødbrems slo inn – sjåføren hindret påkjørselen

Lastebilsjåførens lynraske reaksjon var det som hindret at barnet ble påkjørt, ifølge transportselskapet han jobber for.

Her krysser han veien like foran lastebilen.

BRÅ: Sjåføren var akkurat rask nok til å unngå barnet som løp ut i veien i juni 2017. Mannen er erfaren, østeuropeisk og kjører fortsatt i Skandinavia, får NRK opplyst.

SISTE: NRK presiserer at Volvo Norge har kommet med reaksjoner om nødbremsesystemet da dette ikke kobles inn for fotgjengere. Les mer nederst i artikkelen.

Etter nestenulykken på Gol i sommer slår en gjennomgang utført av Volvo fast at det var sjåførens reaksjon ene og alene som forhindret at barnet ble påkjørt.

Opplysningene kommer fra transportselskapet sjåføren jobber for, Kreiss. Det er basert i Latvia, men opererer i Norge og de andre skandinaviske landene.

– Farlig for alle

Markedssjef Svetlana Avene-Aveniņa bekrefter at Kreiss har fått informasjonen fra Volvo. Hun fullroser sjåføren etter nestenulykken.

– Han vurderte dette å være en vanlig situasjon. Vi er utrolig stolte og glade for at ingen ble skadd, særlig siden det var et barn her. Det er farlig å kjøre – for sjåførene våre og alle andre som ferdes på veiene, sier hun til NRK.

Her er et innlegg fra selskapets Facebook-side onsdag ettermiddag:

In cooperation with top level experts from Volvo Corporation (Sweden) an investigation was carried out to identify...

Publisert av Kreiss Onsdag 15. november 2017

Det var i juni sjåføren kom kjørende ved Herad i Gol kommune. Fem skolebarn gikk av en buss på motsatt side av veien. To av dem løper over veien, den ene er centimeter fra å bli kjørt på av lastebilen.

Men det gikk bra.

Traumatisert, men tilbake på jobb

Likevel er hovedpersonen preget, og arbeidsgiveren hans har forsøkt å skjerme ham fra en hel verden som snakker om hendelsen.

NRK får opplyst at sjåføren er erfaren og har jobbet for Kreiss i cirka to år. Han jobber fortsatt som vanlig, men sliter med å snakke om hendelsen.

– Selv nå som det har gått snart et halvt år siden det skjedde er det vanskelig for ham å ta dette opp. Vi prøver å beskytte ham for å ikke forstyrre ham på jobben han fortsetter å gjøre i Skandinavia, sier Avene-Avenina.

Volvo: Nødbremsen skulle ikke aktiveres

Ifølge Kreiss fikk selskapet informasjonen fra den svenske bilprodusenten denne uken. Denne viser at det har vært gode bremser og tekniske systemer på plass, men barnet kom for brått på til at disse bremset ned lastebilen selv.

Torsdag presiserer Volvo Norge at nødbremsesystemet deres ikke blir aktivert i slike situasjoner;

Det er ikke Volvo Emercency Brake system som har slått inn, skriver informasjonssjef Torstein Magelssen i en e-post til NRK.

Dette systemet skal eller kan ikke slå inn ved møte med en fotgjenger, ifølge Volvo Norge.

– Vi har engasjert oss på Facebook-sider fordi en del der kommenterte at Volvo Emergency Brake hadde gjort at en dødsulykke ble unngått. Men dette er altså ikke riktig. Volvo Emergency Brake fungerer ikke på fotgjengere. Vi har sagt at takket være to årvåkne sjåfører og en moderne lastebil med førsteklasses bremser ble katastrofen forhindret, skriver Magelssen.