Hopp til innhold

Ingen løsning for romleiren

Det blir stadig flere beboere i romleiren ved Sognsvann. I dag startet forhandlinger i Oslo tingrett om teltleiren som Statsbygg har kjempet for å fjerne.

Romleir ved Sognsvann

Teltleiren ved Sognsvann har vokst siden i sommer, men partene er ikke nærmere noen løsning.

Foto: Fredrik Buer / NRK

Advokatfullmektig Erlend Andresen

Advokat Erlend Andresen representerer romfolket ved Sognsvann.

Foto: Fredrik Buer / NRK

– Vi står veldig langt fra hverandre. Vi ønsket å se på mulighetene for å komme frem til en annen løsning enn tvangsfravikelse. Men utsiktene for en løsning er ikke tilstede, forklarer romfolkets advokat Erlend Andersen.

Nå kan striden om romleiren på Sognsvann kan havne i retten.

I dag var det forhandlingsmøte, men partene kunne ikke bli enige.

Anmeldte romfolket

Bakgrunnen for konflikten er at nærmere 100 romfolk slo seg ned i telt ved Sogsnvann i Oslo i sommer. Statsbygg, som forvalter friområdet, svarte den gang med å anmelde teltleiren til politiet. De ønsker fortsatt å kaste romfolket ut.

Stig Pettersen i Statsbygg

Stig Pettersen i Stasbygg vil at romleiren ved Sognsvann fjernes.

Foto: Fredrik Buer / NRK

– Vi hadde med oss bildebevis som viser tilstanden i leiren nå. Den har bare blitt verre, og det er mer forsøpling i området, sier Stig Pettersen, informasjonsdirektør for Statsbygg til NRK.

Han legger til at deres oppgave ikke er å holde området åpent for allmennheten, og at de derfor ikke kan tillate bosetting der.

Les mer: Vil jage romfolk fra Sognsvann

Les også: Statsbygg vil ikke mekle

Etter forhandlingene er det fortsatt uklart hva som skal skje videre. Oslo kommune ved helseetaten og kommunelegen har siden anmeldelsen vært på befaring i skogen. I denne rapporten kommer det blant annet frem at:

  • Det er flere telt i leiren nå enn for en måned siden.
  • Det er ingen smittefare til tross for at Oslo kommune har stengt et av to toaletter som tidligere har vært tilgjengelig.
  • At det muligens bor barn i leiren.

Romleiren på Sognsvann

Flere fra romfolket har bosatt seg ved teltleiren på Sognsvann.

Foto: Fredrik Buer / NRK

Misfornøyd med teltleiren

Det er ikke bare Statsbygg som er misfornøyd med romleiren ved Sognsvann. Også turgåere i området har merket seg forsøplingen og ønsker at romfolket fjerner seg.

– Det er jo et friområde som mange av Oslos beboere bruker daglig. Hvis du går opp i lia her, så ser du at det er en del forsøpling, plastposer og ekskrementer fra at de gjør fra seg. Det er opp til politikerne å fatte et vedtak, men jeg synes ikke de skal vær her, sier turgåer Rune Sikker Bøhl.

Romfolkets advokat mener at myndighetens har et ansvar ovenfor gruppene og at den ikke er i tråd med menneskerettslige ansvar.

– Oslo kommune har nå dokumentert at de kjenner til beboernes situasjon i skogen. Kommunen har derfor både moralsk og juridisk plikt til å gjøre noe for å hjelpe beboerne, sier Erlend Andersen.

Lite humant

Sektretær i Folk er Folk, Bjønnulv Evenrud frykter nå for vinteren.

– At leiren bare har vokst utover de kalde høstmånedene viser med all tydelighet at disse menneskene er desperate grunnet økonomisk og sosial nød i hjemlandet, forklarer Evenrud.

Bjønnulv Evenrud

Bjønnulv Evenrud fra Folk er Folk sier at leiren har vokst siden i sommer.

Foto: Andreas Sundby/ NRK

I tillegg mener Evenrud at det er lite humant av Staten som grunneier å fjerne beboerne før man har funnet alternativer for disse.

– Disse menneskene er flyktninger. Nå er det på tide å stikke fingeren i jorda og innse at denne gruppa er kommet for å bli, nær sagt på tross av alle odds.

Les også:

Ny politiaksjon mot romfolk i Oslo

Barn leker blant avføring og søppel

Romfolket ønsker ny leir