Hopp til innhold

Barn leker blant avføring og søppel

Sofienbergparken i Oslo er full av avføring fra mennesker. Naboer har fått nok av at romfolk gjør fra seg i hekker og kratt i området.

leke og bæsj

Barna i området leker blant avføring og søppel i Sofienbergparken.

Foto: tipser

Jan Rodvang

Jan Rodvang

Foto: Dragan Cubrilo / NRK

Finn Bovim

Bydelsoverlege Finn Bovim

Foto: Dragan Cubrilo / NRK
Heidi Larssen

Bydelsdirektør Heidi Larssen

Foto: Dragan Cubrilo / NRK
– Det skjer hver dag. Hver eneste dag. De står opp rundt halv åtte - åtte. Da sitter de langs hekken, sier Jan Rodvang, som jobber med å holde parken ren.

Han kjenner godt til problemet. I et forsøk på å holde det rent kaster Rodvang og kollegene hans sand over store kladder med avføring.

Rodvang er ikke den eneste som har reagert på at deler av Sofienbergparken bokstavelig talt blir brukt som toalett. Naboer har også fått nok og har meldt i fra til bydelen.

I går var bydelsoverlege i bydel Grünerløkka Finn Bovim på befaring i området.

– Det er området rundt lekeplassen vi har fått bekymringsmeldinger om at det brukes som toalett.

Ved lekeplass og barnehage

Saken blir ikke bedre av at de nærmeste naboene til den improviserte utedoen er en lekeplass og en barnehage:

– Jeg synes det er helt jævlig. Det står toaletter her. Det koster noe, men de kan jo sette noe i døra. Jeg synes det er forferdelig. Barna flyr jo her, sier Rodvang.

Han forteller at han har prøvd å si fra til dem, men han mener de ikke forstår hva han sier.

– Jeg pleier å rope og tar opp telefonene min, akkurat som jeg skal ta bilde av dem. Og da drar de på seg klærne, sier Rodvang.

Menneskeavføring

Bydelsoverlegen er ikke i tvil hva som ligger i buskene.

– Dette ser ut som menneskeavføring. Mengdene tilsier det. Det er en situasjon vi ikke ønsker. Det er ganske mye avføring som også lukter skikkelig, sier Finn Bowim.

– Er dette forsvarlig å la barna sine leke her?

- Jeg vil ikke si at det er uforsvarlig. I utgangspunktet er dette avføring som like gjerne kunne vært fra hunder når folk er slurvete og ikke bruker pose og tar det opp. Men det er mengden som er problem. Barn flyr rundt og kan fort tråkke opp i det. Det er et problem, sier Bowim.

Avføring i parken

Avføring og søppel er dagligdags i Sofienbergparken.

Foto: tipser

Liker ikke at folk bor i parken

I sommer slo rundt 200 romfolk leir ved Sofienberg kirke. Leiren ble fjernet etter kort tid, men området brukes fortsatt til overnatting.

- Det er ikke noe hyggelig at vi har ulovlige campere i bydelen og særlig rundt parken og barnehagen, sier bydelsdirektør i bydel Grünerløkka Heidi Larsen.

Hun kjenner godt til problemet.

– Vi har derfor tatt det opp med politirådet og våre sentrale politiske myndigheter, og byrådsavdelingen. Vi må se hva vil kan gjøre for å hindre dette, spesielt til neste år når vi trolig får en ny bølge med ulovlige campere.

Strakstiltak

Det vil bli innført strakstiltak som å beskjære hekken og sette opp lys som skrur seg på automatisk.

– Hvor mye effekt det vil ha gjenstår å se. Det vil i hvert fall gjøre det mindre attraktivt å bruke dette området som toalett, sier Bowim.

Avføring i Sofienbergparken

Rett utenfor gjerdet til Sofienbergparken barnehage, ligger det søppel og menneskebæsj.

Foto: tipser