Hopp til innhold

Hvaler kan få kjempeakvarium

Det planlagte nasjonalparksenteret på Hvaler kan få et saltvannsakvarium. 

Akvarium
Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Besøkssenteret som skal bygges i forbindelse med landets første marine nasjonalpark på Hvaler tar nå form.

Ikke uventet kan et stort akvarium bli et sentralt element.

Ingenting avgjort

Foreløpig er ingenting avgjort når det gjelder størrelse eller utforming av akvariet.

Rune Svensson er direktør i Oslofjorden friluftsråd og med i styringsgruppa for den planlagte nasjonalparken i Hvaler kommune. Han vil ikke forskuttere hva senteret skal inneholde, men utelukker ikke et akvarium.

- Jeg tror man i alle fall får et berøringsbasseng, der folk kan ta på krabber og sjøpølser. Hvorvidt man skal ha et akvarium, slik vi kjenner det fra Lysekil og Hirtshals, gjenstår å se, sier Svensson.

- Viktig med besøkssenter 

Svensson mener et eget besøkssenter er en viktig del av nasjonalparken. Han mener at senteret bør speile mer enn livet i havet.

-  Man må vise fram hva nasjonalparken kan tilby. Her har vi en nasjonalpark som har verdier både under og over vann. Da er det viktig å la folk komme og se alle herlighetene på ett sted, ikke minst med tanke på det pedagogiske.

Fisk
Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Plasseringen er uviss

Nasjonalparken blir en del av en internasjonal nasjonalpark. På svensk side i Koster-skjærgården opprettes det også en nasjonalpark.

Der har de allerede bestemt at det skal bygges et nasjonalparksenter i Kostersundet. Men hvor det norske senteret skal plasseres er ikke bestemt ennå. 

Dermed kan det være duket for en tøff lokaliseringsdebatt på Hvaler.