Huseiere «fanget» ved flyplassen

Det føles som om flyene subber tretoppene rett over husene deres. Naboene til flyplassen vil flytte, men må vente minst to år.

Video nsps_upload_2009_10_1_18_15_7_2990.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Tre huseiere i Rygge føler seg fanget under innflyvingen til flyplassen.

Alle ønsker å selge husene og flytte, men det er ikke mulig før området er gjort om til næringsområde. Det kan ta lang tid.

Støy og ubehag

– Jeg har bodd her i hele mitt liv, men nå synes jeg ikke det er noe hyggelig å bo her lenger. Det er verst når flyene skal lande. Da ser vi landingslysene lenge før flyene og det føles som om de nærmest subber tretoppene på vei mot flystripa, så kommer støyen når de bremser opp etter landing, sier Jan Brogård.

Huset hans ligger omtrent 100 meter fra de første landingslysene på Moss lufthavn Rygge. Han og to naboer har E6 på sørsiden og flyplassen på østsiden, begge deler veldig nærme.

I går startet Ryanair opp med sine flyvninger fra Rygge og nå frykter naboene at forholdene blir enda verre fremover.

LES: Frykter økt flystøy fra Rygge

– Bedt om fortgang

Planen er å gjøre om landbruksområdet rett vest for flyplassen til næringsområde. Da vil tomtene til de tre boligene gjøres om til næringsområde i den samme prosessen.

Huseierne har bedt om å få fortgang i arbeidet for at de skal kunne selge og flytte. Slik det er i dag vil ingen betale så mye for boligene at de kan kjøpe noe tilsvarende et annet sted.

Rygge kommune gikk også inn for en rask avklaring, men det godtok hverken fylkesmannen i Østfold eller Østfold fylkeskommune. De krever en omfattende prosess som vil ta minst to år. Rygge kommune kan ikke gjøre stort, sier kommunalsjef Stig Eriksen.

LES OGSÅ: - MLR tar ikke hensyn til miljøet

– Jeg har fått flere henvendelser fra beboerne og har stor forståelse for problemet deres. Men Rygge kommune må rette seg etter innsigelsen fra fylkesmannen i Østfold og Østfold fylkeskommune, sier Eriksen.

Fly på vei til Moss lufthavn Rygge

Jan Brogård sier at det føles som om flyene subber tretoppene rett over husene deres. - Vi vil flytte, men kan ikke, sier han.

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

Minst to år

Kravet fra de to instansene medfører at alle kommunene i mosseregionen må ta stilling til saken og få næringsområdet inn i sine kommuneplaner.

- Dette betyr en forsinkelse i forhold til beboernes ønske. En slik planprosess tar minst to år. Håpet er nå å få avsluttet den i denne valgperioden, sier Eriksen.

Huseierne er ikke fornøyde med holdningen til fylkesmann og fylkeskommune.

- Nei, jeg synes det er tull. De har godtatt sivil flyplass og da får de gjøre det som skal til for å få vekk de mest utsatte husene, avslutter Jan Brogård.