Store skader på vernet trehus overtent i Oslo sentrum

Et vernet trehus på Majorstua i Oslo er kraftig skadet etter en brann i ettermiddag. Ingen personer ble skadet, og flere av de evakuerte kan nå returnere til leilighetene sine.

Brann i Hjelms gate i Oslo

Det begynte å brenne i det vernede trehuset i Hjelms gate like før klokken 17.00 torsdag ettermiddag.

Ingen personer ble skadet i den kraftige brannen i Hjelms gate på Majorstua fredag ettermiddag, opplyser politiet på Twitter.

Flere av de nærmere 40 evakuerte kan nå returnere til sine leiligheter. De som bor nærmere brannstedet, avventer nærmere beskjed.

NRKs reporter på stedet sa rundt klokken 17.00 at det brant svært kraftig i det vernede trehuset, som ligger i en trang gate like ved Bogstadveien.

Én time senere hadde brannvesenet kontroll på brannen. Huset ble raskt overtent, og trafikken ble sperret i området.

– Naboer bes holde dører og vinduer lukket, opplyste operasjonssentralen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Brann i Hjelms gate i Oslo

Brannen i det vernede trehuset skal ha startet i taket, opplyser brannvesenet.

Foto: Petter Oulie-Hauge / NRK

Takbrann

Vakthavende brannsjef ved Brann – og redningsetaten i Oslo kommune, Asle Hembre, sier til NRK at brannen kan ha startet i taket på huset.

– Det var en fullt utviklet takbrann da vi kom. Vi er i gang med slukking, søk og evakuering nå, sier Hembre rundt klokken 17.15 torsdag.

Det har vært en rekke lynnedslag i forbindelse med et kraftig uvær i Oslo-området torsdag ettermiddag. Hembre sier til NRK at det foreløpig er for tidlig å si noe om brannårsak, og legger til at dette er noe politiets undersøkelser skal avdekke.

Heller ikke vakthavende brigadesjef Trond Hansen tør å spekulere i brannårsak.

– Jeg tør ikke ha noen formening om hva som er brannårsaken. Det må eventuell vitneavhør og etterforskning fra politiet avgjøre, sier Hansen til NRK.

Brannvesenet var raskt på plass med syv biler og om lag tjue mannskaper. Røykdykkere ble brukt til å gå gjennom bygget, det er ikke noe som tyder på at det var personer i huset da det brant.

Ifølge Hansen vil det bli store skader på bygget.

– Det vil bli en del brannskader, og også vannskader, i og med at det er mye vann som blir benyttet i en slukkefase nå, sier Hansen.

Artikkelen fortsetter.

Usikkert om lyn er årsaken

Vakthavende brigadesjef Trond Hansen sier det er usikkert hva som er årsaken til brannen.

Laster Twitter-innhold

Vernet trehus

Huset som brenner har adresse Hjelms gate 3, og er et eldre trehus. Ifølge byantikvar Janne Wilberg er ikke bygningen fredet, men regulert til bevaring.

Bygningen tilhørte opprinnelig et garveri, og har senere blitt fylt av en rekke alternative grupper. Huset er også redaksjonslokale for Gateavisa.

På 1970-tallet var det planlagt å rive huset, som ligger i et område med tett bebyggelse. I 1979 ble imidlertid huset vernet av Oslo bystyre.

Siden 1981 tok Stiftelsen Arbeidskollektivet over huset. Felles for mange av gruppene som holder til i Hjelms gate 3 er at de har en nær tilknytning til forskjellige former av anarkisme.

Brann på Majorstua

De første meldingene om brannen kom rundt klokken 16.45 torsdag.

Foto: Marit Kolberg / NRK