Høyre vil ha skjenkesertifikat

Skjenkelappen for bartendere og servitører kan komme fylla i Oslo sentrum til livs, mener Høyre.

Skjenking

Ifølge politiet er overskjenking et stort problem, men likevel blir nesten ingen utesteder stengt på grunn av at de har skjenket folk for mye. Det vil Høyre ha en slutt på.

Foto: Ole Petter Klepp / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Nå vil partiet gjøre de som skjenker alkohol på Oslos utesteder personlig ansvarlig for at fulle gjester får for mye å drikke.

Ifølge politiet er overskjenking et stort problem i hovedstadens uteliv, og julebordsesongen er ingen unntak.

Tidligere i år kunne NRK Brennpunkt fortelle at stadig flere i Oslo havner på Legevakta fordi de skader seg i fylla. Og for mye å drikke, det får de ute på byen.

Hva syns du om forslaget? Kommenter nederst i artikkelen.

Øl

I fjor fikk byens utesteder 5.000 besøk av kommunens skjenkekontrollører, men kun tre steder ble stengt

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Få steder stenges

Dette står i skarp kontrast til statistikken fra Oslos skjenkekontroll. I 2009 fikk byens utesteder 5.000 besøk av kommunens skjenkekontrollører. Tre steder ble stengt en uke hver på grunn av overskjenking.

– Det blir for dumt, sier leder for Oslo Servitørforening, Tore Skjelstadaune.

Han mener det er noen som ikke gjør jobben sin.

– De kunne vel egentlig bare latt vær å ha kontroller. Jeg mener de ikke fulgt sitt eget regelverk hvis kun tre av 5000 steder ble stengt på grunn av overskjenking.

Hvorfor tror du det er slik?

– Kontrollørene må kanskje ta sin del av skylda, og tidspunktet for kontroll kan være avgjørende. I tillegg har jeg inntrykk av at mange tar for lett på regelverket, mens de bør være mye tøffere.

– Må gå hardere til verks

Vi møter lederen for den drøye tidelen av byens servitører som er organisert, på en av barene på Fridtjof Nansens plass.

På motsatt side av plassen, i Oslo rådhus, er Høyres bystyrerepresentant Mertefe Bartinlioglu helt enig i at kontrollørene må gå hardere til verks.

Artikkelen fortsetter under videoen

Video Høyre vil ha skjenkesertifikat

I et privat forslag til bystyret foreslår han at kunnskapskravene til skjenkekontrollørene gjennomgås, for å finne ut om de er tilstrekkelige til å avdekke useriøse aktører i bransjen.

Og Høyre vil at alle bartendere og servitører må bestå en skjenkeprøve, og ha skjenkelappen for å servere alkohol. Skjenkesertifikatet skal de som tas i overskjenking og skjenking til mindreårige miste, i tillegg til at stedet blir stengt.

– Det er bartender, og ikke eier, som serverer kundene alkohol. Når en ny bartender skal søke på jobb må vedkommende ha en sertifisering. Dette vil gi en god kvalitetssikring i utelivsbransjen, sier Bartinlioglu.

Positiv til forslaget

Høyre vil at Oslo tar kontakt med staten for få skjenkelappen på plass, og lederen for Oslo Servitørforening er i utgangspunktet positiv.

– Jeg har sansen for forslaget, men vil gjerne høre litt mer om hvordan de har tenkt å gjennomføre dette, sier Skjelstadaune.

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus. Følg NRK Østlandssendingen på facebook og twitter.