Hopp til innhold

Høsttips til hagen

Kom i gang med årets siste hagearbeid, så legger du grunnlaget til neste års fine bed.

Trær (illustrasjonsfoto)
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Tor Smaaland

Tor Smaaland.

Foto: Knut Erik Solhaug / NRK

Tor Smaaland fra Smaaland hagesenter er mer entusiastisk til hagearbeid enn de fleste. Han vektlegger hager som krever lite vedlikehold, men likevel ser velstelt ut.

– Ikke kast løvet!

Smaaland anbefaler å blåse løvet sammen i stedet for å rake det, spesielt dersom det er mange trær i hagen. Men han mener alt for mange kaster bort verdifullt kompostmateriale ved å kaste løvet.

– Klipp det i stykker med gressklipperen, men bruk det i hagen, ikke rak det sammen og kjør det bort. Det skjønner jeg ikke noe av, sier Smaaland.

Selv bruker Smaaland løvbitene til å skape nytt jordsmonn til busker og bed.

– Jeg dytter løvbitene inn i mellom buskene, der det vil kompostere seg og bli til jord, og bli til enda finere planter til neste år. På denne måten slipper jeg dessuten å samle løv, putte det i søppelposer og kjøre det på dynga. For det er kjedelig.

Må man fjerne løvet?

– Hvis det blir veldig store løvmengder, går det ikke særlig bra for gresset. Det blir som en løvdyne oppå gresset. Hvis jeg hadde vært gress hadde jeg ikke vært særlig glad for det.

Klipp gresset, men ikke for kort

Et annet spørsmål som opptar mange, er om gresset skal klippes en siste gang på høsten, eller om man kan la det være. Smaaland anbefaler å klippe gresset hvis det er veldig langt.

– Ideelt sett skal gresset være ca 5 cm langt. Nå på høsten klipper jeg gresset sammen med alt løvet, og så bruker jeg det også som bunndekke. Det er næringsrikt og godt!

Og dersom gressklipperen din ikke har muligheten til å variere klippehøyden, har Smaaland bare ett råd til deg.

– Hvis du har en gressklipper som du ikke kan stille klippehøyden på, så bør du kaste den.

Løken kan godt vente

Smaaland sier at tiden for å sette løk snart er inne, men at det ikke gjør noe å vente enda litt til, i tilfelle det skulle regne mye.

– De siste årene har det vært sen vinter, og veldig mye nedbør sent på høsten. Og hvis det blir for mye regn, så råtner løken. Så du kan godt begynne med det, men jeg ville kanskje ventet enda litt lenger, sier Smaaland.

– Ett år glemte jeg å sette løk, og så kom frosten. Så da tok jeg spettet mitt og deljet til, og løken spiret den våren likevel! Så det er ikke for sent.

Har du noen gode hagetips? Del dem på slutten av artikkelen!

Legg løken på siden

– Hvis du setter veldig stor løk, hvor løken er på størrelse med et stort Cognac glass, er problemet er at slike store løk har en tendens til å fylle seg med vann og råtne. Så slik løk legger du på siden, sier Smaaland.

Keiserkrone

Løken til keiserkrone bør legges på siden

Foto: Bjørg Hernes

Gartneren har til og med noen råd som skal gjøre hagestellet enklere, også til våren.

– Sett små løk setter du annen hver opp ned. De som står med tuppen ned vil bruke lenger tid enn de som står med tuppen opp, så får du litt lenger blomstring, sier Smaaland

Oi, det er moro med høsten, utbryter han til slutt.