Bekymret for at pandemien fører til flere ensomme i julen

Julen i år kan bli mer ensom for flere, mener Røde Kors og Kirkens bymisjon. Koronapandemien setter begrensninger for sosiale arrangementer.

Magnhild Anderson

Magnhild Anderson (77) sitter mye alene i omsorgsboligen sin julen.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Julefilmer og julereklamer viser familier samlet rundt bordet. Juletrær med masse gaver og storslått middag på bordet.

Men virkeligheten kan være ganske annerledes for mange. For Magnhild Anderson (77) i Svelvik utenfor Drammen, kan julen bli ensom.

– Det er jo bra at vi har TV. Fordi det er det eneste man har selskap med, sier hun.

Hun sitter i rullestol og kommer seg ikke ut selv. Familien bor et godt stykke unna og derfor sitter hun ofte alene på julaften.

– De har familier, så jeg synes de skal slippe å komme helt hit. De kommer og hilser på meg på 1. juledag, sier hun.

De siste to ukene har Magnhild fått besøksvenn fra Røde Kors. En gang i uken kommer Cecilie Schilling på besøk.

– Hun betyr veldig mye for meg.

Cecilie og Magnhild

PÅ TUR: Cecilie og Magnhild tar ofte turer ut. Denne dagen skulle de på cafè.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Bekymret for ensomhet

Røde Kors har trappet opp med frivillige i besøkstjenesten i forkant av julen, forteller Jane Grøtting. Hun er ansvarlig for besøkstjenesten i Viken.

Tiltak og restriksjoner for å stoppe smitten av koronaviruset, kan føre til at flere blir sittende alene.

Røde Kors og Kirkens bymisjon er bekymret for at flere vil føle på ensomhet i år.

– Røde Kors er bekymret for at mange skal bli mer ensomme i år, da vi ser at den ordinære sosiale, fysiske kontakten må begrenses, sier enhetsleder for humanitære programmer i Røde Kors, Karin Afeef.

Karin Afeef

PREGER TILTAK: Enhetsleder i Røde Kors, Karin Afeef sier koronapandemien preger tiltak de normalt setter i gang i julen.

Foto: Olav Saltbones / Røde Kors

Smitteverntiltakene setter begrensninger for arrangementer i regi av hjelpeorganisasjoner. Det som vanligvis arrangeres for eldre, personer i vanskelige situasjoner, barn og unge, kan trolig ikke gjennomføres på samme måte som tidligere.

– Det er liten tvil om at pandemien setter sitt preg på våre ordinære humanitære aktiviteter, og også ekstraordinære tiltak som vi normalt setter i gang før og under julehøytiden, sier Afeef.

Håper å kunne holde julefeiring

– Vi er bekymret for at det er mange som sitter hjemme og føler at det er veldig stor avstand mellom de forventingene som blir skapt til julen og den virkeligheten som de selv opplever, sier Anne Marie Kvarme i Kirkens bymisjon.

Hun er avdelingsleder på Britannia Cafè i Fredrikstad. Hver jul har de et arrangement hvor de som er alene kan komme å feire jul her. Da serveres det gratis julemiddag og blir delt ut gaver som er donert fra næringslivet.

Anne Marie Kvarme

BEKYMRET: Anne Marie Kvarme i Kirkens bymisjon tror flere vil føle på ensomhet denne julen.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

I år kan det bli krevende å få til.

– Vi satser på at vi skal få lov til å holde åpent i år også, men selvfølgelig med færre gjester enn vi har hatt før. Kanskje må vi ha påmeldinger, kanskje må vi ha to bordsettinger, det vet vi ikke enda.

Koronasituasjonen har gjort at nye grupper føler på ensomhet. Men det har også ført til at de som var mye alene fra før, kan føle på et slags fellesskap nå. De er ikke lenger så alene om å føle på ensomheten, sier Kvarme.

– Når jeg ringer til folk og snakker med folk som er mye alene, så sier de «men vi lever akkurat sånn som ellers, men det er bare det at nå føler vi oss ikke så annerledes».

Status Norge

Sist oppdatert: 04.12.2020
2 178
Siste uke
128
Innlagt
354
Døde