Hopp til innhold

Jordbærbønder leier fly og henter arbeidere fra Vietnam

Fire bønder tok saken i egne hender da det ikke gikk rutefly fra Asia som kunne frakte jordbær- og grønnsaksplukkere til åkrene på Østlandet.

Jordbærplukkere i Norge

Gode jordbærplukkere er ikke lette å få tak i. Fire bønder bruker over en million kroner på å fly vietnamesiske arbeidere inn til jobbing på norske jorder. Illustrasjonsbilde.

Foto: Roland Schgaguler / SCANPIX

– Hvis ikke vi hadde gjort dette, hadde vi ikke fått høstet bæra, sier jordbærbonde Per Isingrud fra Kløfta.

Flere steder i landet står jordbæråkrene modne og klare til å bli plukket. Men på grunn av koronastengte flyruter har det vært vanskelig å få på plass gjestearbeiderne fra Øst-Asia.

Bare i Viken fylke er det behov for rundt 3000 gjestearbeidere for å komme i mål.

Løsningen for Per Isingrud og tre andre bønder ble å chartre et fly for å hente 150 sesongarbeidere fra Vietnam. Planen er at flyet skal ta av fra Saigon med kurs for Oslo lufthavn mandag i neste uke

– Det vanskeligste var selve flyet. Vi ønsket i utgangspunktet vanlig rutefly, og dette ble mye dyrere, sier Isingrud.

Det var SA som omtalte saken først.

Jordbær klare til levering

Det er dette det handler om. Mange gleder seg til at gode norske jordbær skal komme for salg. Men først må de plukkes.

Foto: Olaug Bjørneset / NRK

Bruker over en million

Det var gårdbruker Simen Myrene i Sylling i Lier kommune som sto for jobben med å få flytransporten på plass.

Ifølge Isingrud vil et tsjekkisk flyselskap gjennomføre reisen, som starter i Bergen.

Herfra skal filippinske sjøfolk først flys hjem til Manila, før flyet setter kurs for Saigon i Vietnam, der jordbær- og grønnsaksplukkerne blir med tilbake til Oslo.

Per Isingrud

Jordbærbonde Per Isingrud fra Kløfta har avlinger på jorder i Sarpsborg og på Minnesund. Hvert år får han mange vietnamesere på besøk i ti sommeruker for å plukke bær.

Foto: Joachim Ose / NRK

Normalt ville gjestearbeiderne selv betalt flybilletten til Norge, og tjent gode penger her til å betale med.

Men et innleid fly koster mer, og de fire bøndene må legge ut over en million kroner for å få dem hit. Bøndene har også noen norske og polske arbeidere, men ikke nok til å komme i mål.

– Vi har forsøkt, men vi får ikke tak i nok folk. Dessuten er dette en jobb våre vietnamesiske arbeidere kjenner og vet hvordan skal gjøres, sier Isingrud.

Mange bruker nordmenn til å plukke

Jordbærsesongen er så langt normal og allerede i gang i Vestfold og snart også i Østfold og Rogaland, mens det ifølge Bama først vil være fullt trykk i butikkene i alle jordbærfylker nærmere St.Hans.

For å få til en god jordbærsesong, er det mange bønder som har blitt nødt til å tenke nytt. Korona-situasjonen har forsinket UDIs behandling av søknader, og det er derfor langt fra alle plukkerne som er på plass.

– Mange av mine kolleger har brukt mange nordmenn, og kommer til å bruke det i høstingen. Vi prøver å få dette til å gå opp, for det er store verdier som står ute på feltene, sier Per Fredrik Saxebøl, som er styremedlem i Grøntutvalget i Akershus bondelag.

Jordbærbonde Arnstein Pollestad i Moss.

Arnstein Pollestad i Moss har allerede jordbær som er klare til å plukkes, og gjestearbeidere til å plukke dem.

Foto: Rune Fredriksen/NRK

Arnstein Pollestad i Moss har hatt gjestearbeidere fra Vietnam de siste ni årene. Men i år er gjestearbeiderne fra Romania, Litauen og Polen. De gikk rett i karantene da de kom til landet, men er nå klare til å plukke bær på den fire mål store jordbæråkeren.

Men det var ingen selvfølge at han skulle satse på jordbær i år.

– Det koster så mye å dra i gang en sesong. Du kan ikke gjøre det hvis ikke du har tro på at du får høstet. Vi ble veldig glade da vi skjønte at det kom til å gå, sier han.

Uavklart retur for vietnameserne

Vietnameserne som chartres inn til landet neste uke skal bruke ti uker på jorder i blant annet Sarpsborg og Minnesund.

Per Isingrud regner med at gjestearbeiderne selv vil betale det flybillettene normalt ville kostet, og at han selv dekker mellomlegget.

Jordbærbonden har hørt via norsk-vietnamesere at arbeiderne er veldig glade for at transporten er ordnet.

Spørsmålet er nå hvordan de skal komme seg hjem igjen i august.

– Returen står åpen. Vi ønsker ikke å chartre tilbake og vet ikke om det vil gå rutefly. Men vi kan ikke tenke for langt fram nå som alt er så usikkert, slår han fast.