Helseministeren om Oslos nei til reservasjonsrett

– Dette er et spørsmål som er omdiskutert i Høyre, sier helseminister Bent Høie om at det borgerlige byrådet i Oslo sier nei til reservasjonsretten.

Bent Høie

AVVENTER HØRINGEN: Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) vil oppsummere etter at høringsfristen går ut 30. april.

Foto: NRK

Torsdag ble det kjent at fem av åtte byråder i Oslo ikke ønsker at fastleger skal kunne reservere seg mot aborthenvisning.

Tre byråder, to av dem tilhører Høyre, tok dissens.

Byrådet kommer dermed til å få flertall for sitt nei til reservasjonsrett i Oslos bystyre 2. april.

LES SAKEN:

Visste det ville bli debatt internt

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) sier dette er et spørsmål som er omdiskutert internt i Høyre, og at han ikke er overrasket over byrådet i Oslos vedtak og splittelse.

– Nå er det jo en høringsrunde som innebærer at kommunene uttaler seg om saken, og jeg ser at et flertall ikke ønsker reservasjonsrett, sier Høie til NRK.no.

Høie sier han visste at det ville bli debatt i Høyre når regjeringen lagde forslaget.

Artikkelen fortsetter under video

Created by InfoDispatcher

SE VIDEO: Bare to av Høyre-byrådene valgte å følge sin egen regjering da flertallet sa nei torsdag.

– Jeg mener forslaget som er sendt på høring vil rydde opp i en uheldig praksis hvor flere leger reserverer seg uten at kvinnene er klar over det, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Høie sier han er opptatt av å ansvarliggjøre kommunene og få offentlighet rundt spørsmålet.

– Har du vurdert å trekke forslaget?

– Forslaget er jo en del av en avtale mellom Krf, Frp og Høyre. Det vil sikkert komme mange innspill under høringen. Vi skal oppsummere etter at høringsfristen går ut 30. april, sier Høyre-statsråden.

Ap glad for byrådets nei

Tone Tellevik Dahl

FORNØYD: Aps Tone Tellevik Dahl er glad for at det går mot et bredt flertall i bystyret.

Foto: Nadir Alam / NRK

Arbeiderpartiet er fornøyd med byrådets nei-flertall, men mener i tillegg at reservasjonsretten ikke må være et nasjonalt pålegg.

Partiet vil rett og slett ha mulighet til å reservere seg mot reseversjonsleger.

Høringsutkastet fra Helse- og omsorgsdepartementet legger opp til nettopp dette; at kommunene selv kan avgjøre om de vil inngå avtaler med fastleger som reserverer seg. Alle de tre byrådspartiene mener imidlertid at kommunene ikke skal ha denne muligheten.

– På prinsipielt grunnlag er også Arbeiderpartiet enig i at all lovgivning skal være nasjonal, sier leder i bystyrets helse- og sosialkomité, Tone Tellevik Dahl (Ap).

– Men denne saken er spesiell. Det er kommunene som gir fastlegehjemler, og det er også vi som må vurdere om vi vil gi fastleger en mulighet til å sette sin samvittighet foran pasientens behov, sier Tellevik Dahl og legger til :

– Jeg er likevel veldig glad for at vi får et bredt flertall i bystyret som sier klart og tydelig nei til reservasjonsrett for fastleger, sier Tellevik Dahl til NRK.

– Hva synes du om at to byråder fra Høyre tok dissens?

– Det er ikke overraskende at det er ulike meninger i Høyres gruppe, men jeg synes det er synd at disse ikke ønsker å sette pasientens rettigheter i sentrum på legekontoret.

Eriksen Søreide (H) tok dissens

Byråd for helse og sosiale tjenester, Øystein Eriksen Søreide (H), tok dissens sammen med partikollega Anniken Hauglie og Krfs Aud Kvalbein.

Øystein Eriksen Søreide

IVARETA FASTLEGER: Øystein Eriksen Søreide (H) mener det er mulig å ta hensyn til fastleger som vil reservere seg.

Foto: Sunniva Bærug / NRK

– Jeg tok dissens i denne vanskelige saken fordi jeg mener det er mulig å ivareta hensynet til fastleger som vil reservere seg av samvittighetsgrunner, sier Eriksen Søreide til NRK.no.

Han mener dette ikke vil gå på bekostning av den soleklare retten kvinner har til et likeverdig helsetilbud.

– Er det problematisk for deg at du ikke er enig med din egen byrådsleder fra Høyre, Stian Berger Røsland?

– Jeg opplever at dette har blitt behandlet ordentlig av alle mine kolleger i byrådet. Vi visste at dette var krevende, men jeg synes vi klarer å håndtere dette på en god måte, sier Øystein Eriksen Søreide, Høyre-byråd for helse og sosiale tjenester.

Følger stortingsflertallet

Ifølge Høyre-statsråd Bent Høie har Stortinget nylig gitt uttrykk for et ønske for at det etableres en reservasjonsmulighet.

– Min jobb er å følge opp avtalen vi har med stortingsflertallet i denne saken, sier helseminister Bent Høie (H).

– Hvor tungt veier det at Høyre i hovedstaden sier nei til reservasjonsretten?

– Nå er det sånn at Høyre hadde to syn i byrådet og at et mindretall støtter regjeringen. Dette er et omdiskutert forslag i Høyre, men min jobb er å lage et forslag som bedre enn i dag ivaretar kvinnenes rettigheter, avslutter Høie.