Hopp til innhold

Genetisk viktig ulvepar har fått valper

To ganger er et ulvepar flyttet hundrevis av kilometer for å sikre at genene deres blir videreført. Derfor jubler miljømyndighetene over at paret har fått valper.

Tispa til Elgåulven bedøvet før flytting til Østfold

I januar ble et ulvepar bedøvet og fraktet fra Deisjøen til Våler. Grunnen var at Miljødirektoratet ville unngå at de viktige genene ble utryddet under jakt.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

– Ut fra informasjonen vi har, er vi sikre på at tispa har født, men vi vet ennå ikke noe om størrelsen på kullet, sier seksjonsleder Knut Morten Vangen i Miljødirektoratet.

Ulveparet ble i januar bedøvet og flyttet fra Deisjøreviret i Østerdalen til Våler i Viken. Ulvene har nå fått valper.

– Et valpekull er den endelige bekreftelsen på at den innsatsen som er lagt ned, ser ut til å gi det ønskede resultatet, sier Vangen i en pressemelding.

Vil bevare genene

Årsaken til flyttingen er at ulveparet anses som genetisk viktig. Myndighetene ville gjerne unngå at de ble skutt under lisensjakten.

Hannulven er nemlig en krysning av en finsk-russisk ulv og dermed viktig for å redusere problemet med innavl i den norske ulvebestanden.

Flyttingen var imidlertid omstridt. Særlig i området som på kort varsel fikk mer ulv, var det flere som reagerte.

Miljøministeren sier det er svært gledelig at ulvene har fått valper. Han mener det viser at flyttingen har vært en suksess.

– Det er veldig viktig at ulv fra Finland og Russland lykkes i å spre sine gener i den skandinaviske ulvebestanden. Den høye graden av innavl er en alvorlig trussel for ulven i Norge og Sverige, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V).

Fryktet de skulle rømme

Deisjøparet ble først sluppet ut i Våler kommune i januar. Noen uker senere ble det meldt at ulvene var på vei nordover. Enkelte lurte på om de ville bevege seg helt tilbake til Østerdalen.

Første gang de ble flyttet, fant de nemlig veien tilbake igjen.

I denne perioden ble også ulven observert på tunet til Grete Dingstad Johansen og Øistein Johansen i Indre Østfold kommune.

I stedet har nå ulvene slått seg ned i et område nord for E18 og øst for Glomma. Det er innenfor ulvesonen.

Størsteparten av reviret er i Aurskog-Høland kommune, men det berører også Indre Østfold, Marker og Nes kommuner.