Fylkesmannen sa nei til påskeåpne butikker i Oslo

Oslo kommune ville la apotek og matbutikker holde åpent for å hindre smitte. Men Fylkesmannen sa nei.


Oslo 20200330. Smittevern, person beskytter seg mot smitte ved bruk av mundbind og engangshansker ved påskehandel i butikk, illustrasjonsbilde.

Skal du kjøpe påskegodter i Oslo i år må du gjøre det før de røde dagene starter.

Foto: Thomas Brun

Fredag søkte Oslo staten om dispensasjon fra helligdagsfredsloven, slik at hovedstaden kunne ha åpne apotek og matbutikker i påskedagene. Årsaken er at så mange flere av de som bor i hovedstaden vil bli hjemme denne påsken.

– Oslo kommune tar Fylkesmannens konklusjon til etterretning, og registrerer at staten ikke vektlegger det smittevernsfaglige rådet vi har fått fra vår smittevernoverlege, sier byrådsleder Raymond Johansen.

Det er smittevernoverlege i Oslo, Tore Steen, som anbefalte å spre handelen i Oslo over flere dager for å unngå trengsel i en by med mye smitte av koronaviruset.

Hadde søknaden fått medhold ville butikker hatt mulighet til også å ha åpent skjærtorsdag, langfredag og andre påskedag. Første påskedag ville butikkene vært stengt som vanlig.

– Nei, sier KrF

Men statsråd og partileder Kjell Ingolf Ropstad (KrF), sier til NTB at det ikke er hjemmel i loven for at Fylkesmannen gir generell adgang til søndagsåpne butikker i Oslo. Han mener handelen skal gå greit så lenge kundene tar hensyn.

– Jeg tror alle er klar over situasjonen og kommer til å planlegge påskehandelen enda bedre i år, sier Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

Han sier at regjeringen ikke tillater generell åpning av dagligvarebutikker på fridagene i påsken. I stedet vil han sikre at de ansatte får ta ferie.

– Ansatte i varehandelen har gjort en fantastisk innsats. De har iverksatt smitteverntiltak. De har gått på jobb selv om risikoen for smitte for dem er relativt stor. Og mange av dem har jobbet ekstremt mye de siste ukene.

Etter at avslaget var klart ba byrådsleder Raymond Johansen alle bidra til at det ikke blir lange køer og kaos i butikkene før påske.

– Jeg ber innstendig om at oslofolk sprer handlingen utover flere dager. Følg smittevernreglene hva enn du gjør i påsken. Vask hendene ofte, hold avstand og hold deg hjemme så mye som mulig. Dette skal vi klare sammen.