Vil kutte barnehageplasser eller utetilbud til barna

145 barn i tre barnehager i Gamle Oslo, står i fare for å miste friluftstilbudet sitt.

Vil kutte i busstilbudet

Bydel Gamle Oslo må kutte i antall barnehageplasser eller i utetilbudet til barna i tre barnehager, mener bydelsdirektøren.

Kristin Førde

Kristin Førde har hatt to barn i Lakkegården barnehage.

Foto: Fredrik Buer / NRK
Barnehagene har alt for små utearealer i forhold til lovverket. Som en løsning på dette problemet, har de i flere år hatt en fast buss som tar barna med ut i skog og mark. Nå foreslår bydelsdirektøren å kutte busstilbudet "Full rulle".

Det er tre barnehager og 145 barn som bruker bussen fast. De gjør det ikke bare for hyggen sin del, men fordi barnehagene har mindre uteområder enn loven krever. Lakkegården har uteareal til 45 unger, men det er 69 barn der.

– Uteområdene var ikke godkjent da barnehagen ble opprettet. Barnehagen fikk lov til å drive på disposisjon, så da ble bussen en løsning for å ha så mange barn på en såpass lite tilfredsstillende uteplass, sier Kristin Førde, som har hatt to barn i barnehagen.

Økonomien strekker ikke til

1,2 millioner kroner i året koster det for bydel Gamle Oslo å drive busstilbudet. Men med krav om å kutte i budsjettet, strekker ikke økonomien til og dermed har bydelsdirektøren foreslått å kutte tilbudet. Alternativet blir å kjøre kollektivt og bruke nærområdet til tur.

Men dette faller ikke i god jord hos foreldrene ettersom parken som er nærmest barnehagen er et samlingspunkt for rusmisbrukere, der det foregår åpent kjøp og salg av narkotika.

– Jeg lurer på om bydelsdirektøren har ruslet mye rundt i dette nærmiljøet her og om han synes dette er en egnet tumleplass for barnehagebarn, sier Førde

– Folk kommer til å flytte

Førde mener at kuttforslaget er et svik mot politiske løftene om å løfte Tøyen og indre i Oslo øst.

– Det sies at vi skal ha en variert befolkning i denne bydelen, men hvis barnehagetilbudet blir for dårlig, så flytter de som har mulighet til det vekk. Det finnes grenser for hva man finner seg i på vegne av barna sine, sier Kristin Førde.

Lasse Østmark, bydelsdirektør, Gamle Oslo

Bydelsdirektør i Gamle Oslo Lasse Østmark.

Foto: Hallgeir Braastad / NRK

På det området er folk ganske kompromissløse faktisk, avslutter Førde.

Kan måtte redusere barnehageplasser

13. mars skal Bydelsutvalget avgjøre saken. Alternativet er å totalt fjerne 145 barnehageplasser.

– Det ene alternativet er å redusere antall barnehageplasser slik at vi ikke trenger dette busstilbudet. Det andre alternativet er å løse behovet for friluftstilbud uten buss som bydelen disponerer, sier bydelsdirektør Lasse Østmark.

Vi har gjort en risikovurdering og mener at dette er forsvarlig, men pekt på at det er utfordrende, avslutter Østmark.