Forventer at St. Olav vgs blir prioritert

Rektor Tormod Kopås ved St. Olav videregående skole i Sarpsborg vil jakte på asbest og sprekker om det er det som skal til for å få ny skole.

Tormod Korpås

Tormod Korpås, rektor ved St. Olav videregående skole i Sarpsborg.

Foto: JARL MORTEN ANDERSEN

Løftene om ny St. Olav videregående skole i Sarpsborg klinger ikke lenger like klart fra fylkespolitikerne, som da skolebruksplanen ble lagt frem 6. november.

Det er behov for opprusting og nybygg flere steder i fylket, men leder Inger Christin Torp ved opplæringskomiteen i Østfold har uttalt at politikerne alt har lovet en ny skole i Sarpsborg sentrum.

– Når det gjelder St. Olav så er situasjonen der grundig dokumentert av Norconsult, læringsmiljøet og elevene. Dette har det vært jobbet med i så mange år. Det vil forundre meg stort om det har kommet frem noe den siste halvannen uken som rokker ved den prioriteringen, sier rektor Tormod Korpås ved St. Olav.

Men i går ble det klart at behandlingen av skolebruksplanen utsettes til over nyttår, fordi Glemmen i Fredrikstad viste seg å være i dårligere forfatning enn først antatt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Glemmen - sprekk gulv

I utgangspunktet skulle sprekkene ved Glemmen kunne være til å leve med i mange år fremover, men det ble det en brå stopp for i begynnelsen av november.

Foto: Tomas Berger / NRK

Mindre og billigere?

Utdanningskomiteens leder Inger Christin Torp kan nå ikke si like bastant hvilken skole som vil ligge øverst i bunken når den er stokket om.

– Det ville vært helt feil å be om en vurdering hvis vi hadde svaret klart, sier hun til NRK.

Torp og komiteen vil nå blant annet vurdere å bygge en mindre og billigere St. Olav for å spare penger, som kan brukes på Glemmen.

Det kan rektor Korpås leve med.

– Det er ikke noe stort problem for oss. Tilbake i 2012 forutsatt vi egentlig bare at vi skulle få bygget et bygg som kunne huse det tilbudet skolen allerede har. Da lander vi på et sted mellom 800 og 1000 elever.

Men han har ingen planer om å klare seg helt uten en ny skole.

– Hvis det er nødvendig, så skal jeg nok klare å finne en sprekk i gulvet eller nok asbest i taket til å få St. Olav tilbake på toppen av prioriteringslista. Det er jeg ikke redd for, sier han.