Hopp til innhold

Fordobling av ulvebestanden

Østfold har doblet antallet ulver i løpet av det siste året.

Ulv

10-12 ulver oppholder seg eller streifer stadig inn i Østfold. I nyere tid har det trolig ikke vært så mange ulv i Østfold, som det er akkurat nå.

Foto: Løchen, Per / SCANPIX

Antallet ulver i Østfold er nærmere fordoblet i løpet av det siste året.

- Ved Søndre Boksjø i Halden er det observert en alfatispe og åtte valper i den såkalte Halden Dalsland-flokken. Med en alfahanne i flokken og ytterligere en til to streifulver andre steder i fylket, snakker vi om 10-12 ulver i Østfold, sier Jan Erik Eggen i Statens Naturoppsyn til NRK.

Les også:
Fire ulver sett i Halden
Flere får skyte ulv
Fire ulver døde på en måned

Fem ulver i sporsnø

I vinter sporet Statens Naturoppsyn og svenske observatører fem ulver i Halden-distriktet (bildet viser en kvist for hver ulv). Da mente man flokken bestod av et alfapar, to valper og en 'gjesteulv'.

Foto: Jan-Erik Eggen, Statens Naturoppsyn

Ventet yngling

I vinter sporet Jan-Erik Eggen og svenske observatører fem ulver i Halden Dalsland-flokken.

I tillegg ble det rapportert om streifulv i Trømborgfjella og i Aremark.

- Vi ventet yngling i Halden Dalsland-flokken, men det var litt overraskende at det ble så mange som åtte valper, sier Eggen.

Litt avhengig av ulvetispas alder føder ulvene vanligvis ikke så mange valper i ett kull.

- Alfaparet i Halden Dalsland-flokken streifer frem og tilbake over grensen, men vi har indikasjoner på at de åtte valpene er født i Norge, sier Eggen til NRK.

- Aldri vært så mange i nyere tid

Tidligere hadde Østfold den såkalte "Mosse-flokken", og det var ulv i Halden Dalsland-flokken og i Rømskog.

- Det kan ha vært flere ulv den gang "Mosse-flokken" var på sju-åtte dyr, men i nyere tid har vi ikke hatt så mange ulver i Østfold, som det ser ut til å være akkurat nå, sier Eggen, og forutsetter da at de åtte valpene, som er sett ved Søndre Boksjø i Halden, overlever.

Elg drept av ulv

Det er gode vilkår for ulv og gaupe i Østfold. Fortsatt er det mye kløvvilt å ta av i forhold til lengre nord langs grensen mot Sverige. Bildet viser en elg tatt av ulv.

Foto: Viltnemnda i Marker og Rømskog

Gode vilkår for ulven

Mens ulv og gaupe har tatt godt for seg av rådyr og elg både i nære svenske grenseområder og lenger nord på norsk side langs grensen til Sverige, ser det ut til at ulven fortsatt har gode matvilkår i Østfold-distriktet.

- Det ser slik ut. Her er det fortsatt relativt mye kløvvilt. Både av rådyr og elg er det mer her enn lenger nordover langs grensen, sier Jan-Erik Eggen.

Mindre konflikter

I Sverige har bondeorganisasjoner i år gjentatte ganger rettet krav til myndighetene om at de må få felle ulv, som dreper sau.

Også i Hedmark og Oppland har rovdyrene forsynt seg kraftig av sauebestanden.

Nærmere 300 sauer er sannsynligvis drept av rovdyr i Hedmark og Oppland, og 140 er dokumentert drept av rovdyr. Dette har resultert i vedtak om felling.

- I motsetning til andre steder, der sau går på utebeite, er beitedyrene her i distriktet gjerdet inn. Det fører til færre tap av dyr, og mindre konflikter, sier Eggen til NRK.