NRK Meny
Normal

Fire ulver døde på en måned

To ulver i Sverige, den ene med radiosender, er døde. I Norge er den russiske innvandrerulven og en tispe forsvunnet.

Ulv

Fire ulver i Sør-Skandinavia er døde, enten som følge av alder, ulykke eller ulovlig jakt.

Foto: Løchen, Per / SCANPIX

I løpet av mars i år har to svenske ulver omkommet.

For en uke siden ble en ulv påkjørt i det politiet mener var en ulykke av en bil i i Nås i Dalarna Sverige.

Men svensk politi har startet etterforskning etter at alfahannen i Ockelbo - reviret ble funnet død tidligere i mars.

Hannen har vært i området siden 2001 og hadde radiosender på seg. Det utelukkes ikke at ulven kan ha dødd av naturlige årsaker.

Ulven er sendt til obduksjon.

Russerulv kan være drept i Norge

Statens Naturoppsyn (SNO) har siden månedsskiftet januar - februar i år søkt etter den russiske hannulven man mener har slått seg til sammen med ei tispe fra Julussa- flokken.

Det var store forhåpninger om at russeren ville tilføre den sør-skadinaviske ulveflokken viktige nye gener. Ulvene i Sør-Skandinavia er preget av sterk innavl.

Den russiske ulven har oppholdt seg i grenseområdet mellom Värmland i Sverige og Julussa-området i Norge, der den eneste norske stedfaste flokken holder til.

Østlendingen skriver at både den russiske ulven og Julussa-tispa er skutt i begynnelsen av februar i år. I følge avisen er de to ulvene pakket inn med kjetting og senket i Storsjøen i Rendalen.

Kilder avisen har hevder ulvene ble drept under gaupejakta, og er skutt som en følge av misnøye med norsk rovdyrpolitikk.

Les også:
Russisk innvandrer gir håp
Endelig er ulven telt!

Trenger nytt blod

Det må være minst 1000 ulver i den Sør-Skandinaviske ulvestammen for at den genetiske variasjonen skal trygges, hevder svenske forskere i en rapport som ble presentert i februar i år.

Hvis ikke må det settes inn andre svært drastiske tiltak. Blant annet mener forskerne det er nødvendig å fjerne valper fra ulvehiene og legge igjen valper fra finske og russiske ulvkull i de sør-skandinaviske hiene.

Det å flytte hele flokker av ulv fra Russland og Finland har også vært vurdert.

Det er et akutt behov for at det kommer nytt blod inn i de Sør-Skandinaviske flokkene.

Innavl har ført til at ulvene i Sør-Skandinavia er så genetisk like at de i praksis er søsken. Barn har parret seg med sine foreldre, og med hverandre.

Konsekvensen har vært at hver femte ulv er uten testikler, hver tiende ulv fødes med ryggskader, og antall hvalper i hvert kull har blitt redusert.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Ulykken er på Rolvsøyveien

    Frontkollisjonen på Rolvsøy har skjedd på Rolvsøyveien, melder politiet. To personer er lettere skadet. Tre biler er involvert i ulykken. Det er omkjøring om Dikeveien og lange køer i området.

  • Front mot front på Rolvsøy

    To personer er lettere skadet etter en front mot front ulykke i Dikeveien på Rolvsøy i Fredrikstad. Det er trafikale problemer på stedet, melder politiet.