For bratt for Paralympics

Handikap-utøverne får ikke bruke Holmenkollen dersom Oslo får OL og Paralympics i 2022.

Therese Johaug i Holmenkollen

Her går Johaug, Bjørgen og Kalla 30 km friteknikk under Ski-VM i Holmenkollen. 30 km friteknikk fellesstart kvinner. Løypa er for bratt for Paralympics.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

Løypene i skisportens mekka er rett og slett for bratte for de som sitter når de konkurrerer i langrenn og skiskyting.

Eli Grimsby, OL-direktør

Eli Grimsby, OL-direktør.

Foto: Jan Palmers / NRK

I stedet vil langrenns- og skiskytterøvelsene i Paralympics gå i det som eventuelt blir skiskytterarena under de ordinære lekene.

Skiskyting i OL kan ikke arrangeres i Holmenkollen fordi øvelsesprogrammet i skiskyting og nordiske grener er for tett.

– Langrenn i Paralympics vil holdes i samme stadion som skiskyting i Olympiske Leker. Vi er opptatt av at Paralympics skal foregå i olympiske arenaer og anlegg, sier Eli Grimsby, direktør for Oslo2022.

Zahl Pedersen støtter

Å droppe Holmenkollen i Paralympics får støtte fra Cato Zahl Pedersen. Handikapidrettslegenden er ansvarlig for de norske Paralympics-utøverne.

– Rent nostalgisk og kanskje også opplevelsesmessig vil Holmenkollen være den idéelle arena. Men sportslig så er det for tøffe profiler der, sier Cato Zahl Pedersen.

Krigsskolen eller Grønmo..

Cato Zahl Pedersen

Cato Zahl Pedersen.

Foto: Arkivfoto: Erik Johansen / Scanpix

Fellesarenaen for OL-skiskyting og Paralympics skal være pekt ut innen 1. mars. Det som er klart er at Huken Pukkverk på Grorud og Varingskollen i Nittedal er ute.

Nye alternativer som Eli Grimsby og hennes folk vurderer er Lillomarka ved Krigsskolen på Linderud og Grønmo i Østmarka.

– Jeg mener det er to veldig gode alternativer. Der ville vi også se for oss at vi fikk anlegg i ettertid også og det betyr jo mye for Skiskytterforbundet, men Ekeberg er fortsatt med.

.. eller Ekeberg

Det vakte oppsikt og stor motstand i skiskyttermiljøet da Ekebergsletta ble foreslått som midlertidig skiskytterstadion under OL. En av grunnene til at denne idéen dukket opp, var nettopp ønsket om å arrangere Paralympics på samme arena, sier Eli Grimsby.

– Det er også et sted som er forbundet med lek, moro, fair play og det er et område hvor vi kan få veldig mange tilskuere. Så sånn sett syns vi det var fint, både i forhold til Paralympics og i forhold til skiskyting.

Søknaden om Olympiske leker/Paralympics vinteren 2022 skal behandles av Oslo bystyre i løpet av våren.