Frykt for tunnelkaos gir sykkelboom

Flere brukte sykkel den første uken av tunnelrenoveringen i Oslo. Veksten var størst langs RV4 gjennom Groruddalen.

Ved Linderud senter

Linderud ligger et stykke fra Smestadtunnelen, men det var her økningen av syklister var størst i uka da kaos var varslet og renoveringen startet.

Foto: Ingvill Tandstad / NRK

– Ja, jeg merker at det er litt flere enn vanlig her, sier syklist Lars Kristian Askeland, i det han når toppen av bakken fra Veitvet til Linderud.

Onsdag 3. juni kjørte 1472 syklister forbi Statens vegvesens tellepunkt på Veitvet. Det er det nest høyeste tallet som er målt forbi stedet siden tellingene startet i 2013.

Henger sammen med stenging

Syklist og skilt langs RV4

Sykkelveien langs RV4 ligger tydelig adskilt fra bilveien.

Foto: Ingvill Tandstad / NRK

Statens vegvesen ba folk om å la bilen stå, da de stengte deler av Smestadtunnelen mandag uke 23.

De automatiske tellestasjonene for sykkeltrafikk på Tåsen, Mosseveien, Helsfyr og Veitvet, viser at varselet om trafikkaos fikk folk til å bruke muskelkraft.

– Det er en stor økning som ikke ser ut til å henge sammen med været. Økningen fra uka før er på 10 prosent, og det er ikke unaturlig at dette har sammenheng med stengningen, sier overingeniør Jon Øyvind Johannesen i Statens vegvesen.

Også sammenlignet med tall fra uke 23, 24 og 25 i 2014 er tendensen klar. Med få unntak var sykkeltallene sist uke høyere enn på samme tid året før.

Tydelige tall

May Andrine Gran

May Andrine Gran i Oslo kommunes sykkelprosjekt håper oppsvinget i Oslofolks sykkelvaner vedvarer.

Foto: Sykkelprosjektet / Oslo kommune

95 prosent flere syklet forbi Veitvet torsdag i første stengingsuke, sammenlignet med uka før. Totalt var veksten her på 20 prosent for hele uka.

– Dette er en god og effektiv sykkelvei som er adskilt fra biltrafikken, sier May Andrine Gran som er kommunikasjonsrådgiver i Oslo kommunes sykkelprosjekt.

Det er ganske langt unna Smestadtunnelen, hvorfor tror du økningen er størst akkurat på Veitvet?

– Det er kanskje fordi de som kommer her ofte skal på Ring 3 eller krysse Ring 3 ved Sinsenkrysset. De vet at det blir ringvirkninger på dager med stor trafikk og mye kø.

Oppoverbakke hjemover

Det er en jevn strøm av syklister forbi krysset ved Linderud senter. Bjørn Ingar Kilde sykler fra Hakadal til Oslo sentrum. Han er en av nybegynnerne på sykkelveien langs RV4.

– Jeg begynte i går, og det er mange som sykler her. Mange som sykler fortere enn meg, ler Kilde.

Syklistene som er på veg mot sentrum langs RV4 denne morgenen har god fart og mange nedoverbakker. Tilbakeveien kan være noe tyngre.

– I dag skal jeg kjøre hjem. Jeg syklet hjem i går, sier Kilde.

Tellestasjon på Veitvet

Syklist nummer 339 denne morgenen passerer Statens vegvesens tellestasjon på Veitvet.

Foto: Ingvill Tandstad / NRK