Hopp til innhold

Flere mister våpentillatelsen

DRAMMEN (NRK): Aldri før har så mange mistet våpentillatelsen som i fjor. Politiet har blitt strengere på hvem som kan eie våpen.

Haglemunning

MISTER VÅPENTILLATELSEN: Rus, psykiatri eller forelegg kan føre til at man mister våpentillatelsen.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

I dag er det rundt 500.000 våpeneiere i Norge, men i løpet av de siste årene har politiet blitt strengere med hvem som skal få lov til å eie våpen. Derfor har rekordmange tillatelser blitt inndratt, ifølge tall fra Politidirektoratet. Bare i fjor mistet nesten ett tusen personer retten til å eie våpen, 67 av dem i Søndre Buskerud.

– Vi har aldri inndratt så mange tillatelser noen gang. I fjor inndro vi 67 tillatelser, og det er mange.

Det forteller Randi Finnestrand som leder forvaltningsseksjonen på politihuset i Drammen. Avdelingen hennes har ansvaret for å inndra våpentillatelser om noen ikke er skikket til å eie våpen.

Randi Finnestrand

Randi Finnestrand sier at politiet har blitt strengere.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

– Vi har gode rutiner. Vi følger opp hver eneste dag. I tillegg har vi blitt strengere og mer påpasselige, sier hun.

Risikerer uønskede hendelser

Når man først har fått våpentillatelse, varer den som oftest ut resten av livet. De tilfellene der man mister retten til å eie våpen, kan ha følgende årsaker.

– Enten går det på at man ikke har den nødvendige helsen som kreves for å ha våpentillatelse. Det kan for eksempel være psykiatri. Det kan også være fordi du har fått et forelegg eller en dom. Det kan være rus, narkotika eller alkohol, sier Finnestrand.

Hvilken risiko er det at folk har våpen som ikke burde ha det?

– Det er at vi kan få uønskede hendelser og da er det viktig for oss å være i forkant av det.

LES OGSÅ: Opp mot 65.000 våpen på avveie. – Haster med ny våpenlov.

Skal melde videre i politiet

Et bedre samarbeid innad i politiet har ført til at flere våpeneiere har blitt sjekket. Gjennom et prosjekt som kalles "Forebygging gjennom forvaltning" skal polititjenestemenn som kommer over uskikkede våpeneiere, melde videre til forvaltningsavdelingen.

Steinar Talgø

Steinar Talgø i Politidirektoratet.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

– Det kan være at politiet har vært på besøk i hjemmet ditt på grunn av en hendelse der som gjør at vi starter en sak, sier Finnestrand.

Prosjektet ble startet opp av Politidirektoratet i 2014.

– Formålet med prosjektet er nettopp å bevisstgjøre politiet til å tilbakekalle tillatelser politiet har gitt, når vilkårene for tillatelsen ikke lenger er til stede, som f.eks. skytevåpen, sier seksjonssjef Steinar Talgø i Politidirektoratet.

LES OGSÅ: Tidligere politimann dømt for brudd på våpenloven