Hopp til innhold

Vil ha utvidet forsøk med nynorskfri

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) ber Oslo kommune om å søke om ny utprøving av valgfritt sidemål.

Nei til nynorsk

Byrådet i Oslo ønsker å bygge videre på en prøveordningen med valgfri nynorskundervisning, som ble gjort blant nesten 800 elever i 2004-2007.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Nå vil han ha med de fleste studieretningene i videregående skole.

Han mener det er bekymringsfullt at mange elever utvikler negative holdninger til nynorsk gjennom norskopplæringen.

– For blant annet å styrke de skriftlige ferdighetene i norskfaget er det nødvendig at elevene får mer tid til å arbeide med hovedmålet, skriver Røsland og utdanningsbyråd Torger Ødegaard (H) i innstillingen til Oslo kommune.

Hva mener du om saken? Kommenter nederst i artikkelen.

Vil bygge videre på tidligere forsøk

De vil bygge videre på forsøkene som ble gjort blant 780 elever i 2004-2007, som blant annet viste at det var de svake elevene og midtsjiktet som først og fremst dro nytte av å slippe sidemål.

Artikkelen fortsetter under bildet

Stian Berger Røsland og Torger Ødegaard

Byrådsleder Stian Berger Røsland og utdanningsbyråd Torger Ødegaard vil at flere elever i den videregående skolen skal slippe nynorsk.

Foto: Nyhetsspiller / NRK

Elevene som var med i forsøket med valgfritt skriftlig sidemål, fikk bedre karakterer enn det som kunne forventes, når det kontrolleres for andre forhold som virker inn på resultatene, er en av konklusjonene byrådet viser til.

Det er Utdanningsdirektoratet som kan gi dispensasjon etter Opplæringsloven. Forsøket går i så fall i gang fra neste høst.

Røsland vil gjøre undersøkelsen bredere ved å inkludere en rekke ulike linjer. Det vil også bli vurdert om et annet fylke kan være kontrollgruppe for Oslo-forsøket.

Et utvidet forsøk vil kunne gi et forskningsmessig enda bedre grunnlag for å trekke slutninger, argumenterer byrådet.

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus.