Hopp til innhold

Fikk 500 liter olje under boligen

Da tankbilen fylte fyringsolje ved feil hus startet marerittet for familien Fuglerud. De har ikke kunnet bo i villaen på over ett år.

Fikk huset ødelagt av oljesøl

KRATER: Huseier Svein Fuglerud og svigerdatteren ved grunnen som er gravd ut av Trygs entreprenører. Fuglerud har ikke kunnet bo her på over et år etter huset fikk 500 liter fyringsolje i grunnen.

Foto: Dag Harald Kvammen Andersen / NRK

– Her lukta det skarpt av olje tidligere, men det er blitt vaska ut en del i og med at vannstanden har gått opp og ned her, sier Svein Fuglerud.

Han står ved et krater ved siden av huset sitt på Tranby i Lier. Grunnen er gravd ut av forsikringsselskapet Trygs entreprenører. Det var VG som først omtalte saken.

I det staselige huset har flere familieselskaper skapt gode minner, men nå har det ikke bodd folk her på over ett år. Selv om man har forsøkt å få bort oljesølet i grunnen har lukta satt seg i huset.

Hus skadet av oljesøl i Lier

DRØMMEHUS: Familien har mange gode minner i huset som det nå ikke er mulig å bo i.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

– Man skal ikke være lenge inne før man får vondt i hodet, sier Fuglerud.

Det var i jula 2014 at tankbilen fylte 500 liter fyringsolje ved feil hus. I huset til Fuglerud var tanken koblet fra og all olje rant ned i grunnen.

Fikk helseproblemer

I januar 2015 begynte Fugleruds kone å føle seg dårlig. Da hadde oljelukta begynt å komme inn i huset. Lukta forverret seg. I mai måtte familien flytte.

– Det var sånn at man ble ordentlig dårlig med kvalme og hodepine. Det var ingen tvil om hva det kom av, sier Fuglerud.

Oljesøl under bolig i Lier

SKAPTE HELSEPLAGER: Store mengder fyringsolje under huset til Fuglerud i Lier har ført til helseplager for familien.

Foto: Privat

Men det skulle vise seg at problemet ikke lot seg løse med husforsikringen. Huseierne måtte selv bevise at det var en sammenheng mellom helseplager og oljestank i huset.

– Det har vært en kamp, sier Fuglerud.

Kamp mot forsikringsselskapet

Familien ønsker seg et nytt hus som de kan leve i uten frykt for oljeforurensning, men forsikringsselskapet Tryg sier nei.

Fuglerud må velge mellom å få reparert huset eller å få utbetalt pengene det vil koste å få reparasjonen utført.

– I denne saken er det foretatt en vurdering, et såkalt skjønn. En takstmann oppnevnt av Tryg og en takstmann oppnevnt av kunden er blitt enige om hvordan skaden skal utbedres, sier kommunikasjonssjef i Tryg, Ole Irgens.

Ole Irgens

IKKE NYTT HUS: Ole Irgens, kommunikasjonsansvarlig i Tryg, sier at hensikten med forsikringen er at huseier skal få tilbake huset slik det var før skaden, men sier at huseier må reparere framfor å bygge nytt.

Foto: Dag Harald Kvammen Andersen / NRK

– Å sanere grunnen under huset og bygge et like stort hus vil koste flere millioner kroner mer enn både dere og oljeleverandørene sitt tilbud og forsikringsselskapene til sammen har tilbudt. Hvorfor skal folk forsikre seg når resultatet blir dårligere enn det var før skaden?

– Snarere tvert imot er hensikten med denne forsikringen at kunden skal få tilbake igjen huset sitt slik det var, sier Irgens.

– Hårreisende

Ifølge entreprenørene familien har vært i kontakt med vil det koste mer å reparere huset enn å bygge nytt.

– Vi har vært i kontakt med entreprenører som sier at det bare er tull å reparere. Tryg avviser dette blankt. Jeg synes det er ganske hårreisende at de ikke vil se på fakta som ligger på bordet, sier Fugleruds svigerdatter Ragnhild Guddal.

– Hvis dette fortsetter slik det gjør så vet jeg ikke, sier Fuglerud oppgitt. Han frykter at han må gå rettens vei.

– Jeg har ikke noe valg.

Svein Fuglerud

TIL RETTEN: Hvis Forsikringsselskapet fortsetter å stå på sitt ser ikke Fuglerud noen annen løsning på problemet enn å gå rettens vei.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK