Fengselsbilder turnerer filmklubbene

Filmen «Cathedrals of Culture», som blant annet involverer Halden fengsel, er på rundtur i landet før NRK1 setter den opp i oktober.

Bak prosjektet «Cathedrals of Culture» står den tyske filmskaperen og kunstneren Wim Wenders, som er kjent for sin bruk av 3D-film.

Under arkitekturbiennalen i Venezia i 2010 ble kortfilmen hans «If Buildings Could Talk…» vist, og arkitekturpublikummet ble kjent med den tyske filmskaperens opplevelse av bygninger.

Med «Cathedrals of Culture» var det et større filmpublikum som skulle få ta del i Wenders idé av filmbiografier om bygninger, og blant annet har amerikanske Robert Redford gitt sitt bidrag til filmen.

Les også:

Turnerer filmklubbene

I tillegg til Halden fengsel og Operaen i Bjørvika i Oslo tar filmen publikum med til nasjonalbiblioteket i St. Petersburg, Centre Pompidou i Paris, forskningslaben Salk Institute i USA og konserthuset i Berlin.

Den seks episoder lange filmen hadde internasjonal premiere på Berlin filmfestival i februar i år, og den norske premieren var den 6. juni.

- Filmen er vist i 12 byer, og vi har hatt rundt et tusen besøkende, sier lanseringsprodusent Øistein Refseth hos merfilm.no, som har ansvaret for filmen i Norge.

Han forteller til NRK at filmen nå kun vises under spesialvisninger på filmklubber, cinematek og filmfestivaler i tiden framover.

Til bredden av publikummet her til lands kommer filmen senere i høst.

- Filmen vises på NRK fra 30. oktober og der får den sitt store publikum, sier han.

Les også:

Fått mye ros

"Cathedrals of Culture" har fått mye ros underveis fra filmkritikere og spesielt interesserte innenfor arkitektmiljøene.

De fire filmskaperne har valgt seg hvert sitt bygg å jobbe med, og disse presenteres i halvtimelange sekvenser.

Regissørene Wim Wenders, danske Michael Madsen, Robert Redford og norske Margreth Olin har hver på sin måte tatt i bruk ulike virkemidler og ulike tilnærminger til problemstillingen for å granske arkitekturen og bygningenes mulige sjel.

Kunst og natur er viktige elementer i Halden fengsel, skildret av Madsen.

Ifølge filmweb.no er denne filmen et must for alle som er interessert i arkitektur, film, musikk, dans, opera og mennesker.