Fem derby vi ikke glemmer

Strømsgodset vant det siste offisielle møtet mellom erkerivalene. Og det har vært mange minneverdige oppgjør.

Hansen og Nielsen

Lørdag 11. april leder David Nielsen og Vegard Hansen hvert sitt lag på Marienlyst. Det er første møte mellom klubbene på øverste nivå siden 1976.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Rivaliseringen er eldgammel. Fotballen før var jo bygd opp rundt fabrikkene langs Drammenselva. Den første historien om «hatet» er fra 1933. Da gikk Fritz Hansen, Strømsgodsets beste spiller, til Mjøndalen. Der ble han Norgesmester, forteller markedssjef i Strømsgodset, Rune Marthinsen.

– Siden har det vært kniving om hegemoniet i distriktet. Godset var best på 60- og 70-tallet, så tok MIF over på 70- og 80-tallet. Det varte helt frem til 1991, sier Marthinsen.

Og da er vi også fremme ved lokaloppgjøret som alle husker.

1. Strømsgodset – Mjøndalen 2–0 (1991)

Odd Johnsen
Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Mjøndalen hadde i mange år vært det førende laget i Buskerud da klubbene møttes i semifinalen i cupen. Kampen var utsolgt, og gikk foran over 14 000 tilskuere på Marienlyst.

Kampens store profil ble Odd Johnsen. Han scoret begge målene for Strømsgodset, mot sine gamle lagkamerater i Mjøndalen.

– Det er en av de største fotballkampene som noensinne har blitt spilt på denne stadion, forteller Rune Marthinsen.

Den sesongen slet Strømsgodset i bunnen av eliteserien, og de rykket til slutt ned. Mjøndalen rykket opp fra 1. divisjon.

Et plaster på såret for Strømsgodset er at de ble Norgesmestere etter å ha slått Rosenborg 3–2 på Ullevaal. Også her stod Odd Johnsen bak to av målene.

2. Strømsgodset – Mjøndalen 6–1 (2012)

Se målene fra kampen her.

Siste offisielle møte mellom klubbene. Mjøndalen håpet på forhånd på å detonere en cupbombe på Marienlyst stadion, men ble regelrett satt på plass av Strømsgodset.

SIF stoppet ikke før de hadde puttet seks baller bak Ivar Andreas Forn. Mjøndalens sisteskanse har sjansen til å ta revansje lørdag. Han vokter trolig målet når lagene møtes igjen.

Ola Kamara og Ivar Andreas Forn
Foto: Andersen, Aleksander / NTB scanpix

3. Mjøndalen – Strømsgodset 1–0 (1976)

Det siste oppgjøret mellom klubbene på det øverste nivået i norsk fotball.

Mjøndalen vant foran over 8000 tilskuere på Nedre Eiker stadion. Ole Kristian Olsen ble matchvinner for bruntrøyene.

Det motsatte oppgjøret i 1976 endte 2–2. Og sesongen var på mange måter slutten på Strømsgodsets storhetstid. I 1976 rykket drammensklubben ned fra den øverste divisjonen, mens Mjøndalen tok sølv.

4. Mjøndalen – Strømsgodset 1–2 (2011)

Strømsgodset slo Mjøndalen 2-1 i 3. runde i NM fotball

Da klubbene møttes i 2011, var det for første gang på mange år.

Strømsgodset var «storebror» og holdt til i divisjonen over Mjøndalen.

Etter at bortelaget oppskriftsmessig hadde tatt ledelsen 2-0, reduserte Mjøndalen og kjempet seg inn igjen i kampen. Det holdt allikevel ikke for MIF, som måtte se seg slått på eget gress.

5. Strømsgodset – Mjøndalen 2–3 (1993)

Et av de mest spennende og målrike oppgjør mellom klubbene.

Mjøndalen vant begge kampene mot erkerivalen den sesongen, i 1. divisjon. 3–1 hjemme, og altså 3–2 på Marienlyst.

Men det var Strømsgodset som kunne le sist. De rykket opp til eliteserien etter kvalifiseringen, mens Mjøndalen endte ni poeng bak SIF på tabellen.