Hopp til innhold

Feilbehandling ødela synet

En tidligere pasient av en øyelege som granskes av Helsetilsynet for femte gang, er fortvilet over at han fortsatt får jobbe som lege.

Øyeundersøkelse
Foto: Arkivbilde / NRK

Karin Lindquist har mistet det meste av synet fordi hun fikk feilbehandling av den samme øyelegen for tre år siden.

En øyelege i Østfold granskes nok en gang av Statens helsetilsyn etter at han skal ha oversett at en kvinne hadde grønn stær. Tre ganger tidligere har han vært gransket etter påstått feilbehandling. Nå reagerer en av hans tidligere pasienter på at legen fortsatt praktiserer.

Ødela synsnerven

73 år gamle Karin Lindquist var pasient hos øyelegen i nærmere 5 år.

- På slutten av de fem årene, så oppdaget jeg at jeg så veldig dårlig på det ene øyet mitt, og det la jeg fram for ham, og fikk til svar at det var dråpene jeg hadde fått som var årsaken. Jeg spurte to ganger og fikk samme svar.

Karin Lindquist tok derfor kontakt med en annen spesialist.

- Der ble det kontatert at jeg hadde et trykk på 42 på det ene øyet, og det skal jo være rundt 13-15, så han sendte meg umiddelbart til sykehuset i Fredirkstad hvor jeg måtte opereres fordi synsnerven var ødelagt, så de skulle prøve å redde det som kunne reddes.

- Meningsløst at legen jobber fortsatt

Da klaget Lindquist sin øyelege inn til Helsetilsynet, det samme gjorde to andre pasienter som også hevdet de var blitt feildiagnostisert. Men myndighetene lot legen fortsette sin praksis. Nå tre år etter granskes den samme legen igjen av Statens Helsetilsyn for to nye tilfeller av alvorlig feildiagnose.

- Jeg blir veldig lei meg. Jeg synes det er meningsløst at en lege får lov til å fortsette å praktisere når han gjør slike feil.

Statens Helsetilsyn har nå oppnevnt en sakkyndig, og sier til NRK at tillsynssaken mot Østfoldlegen vil være ferdig behandlet i løpet av første kvartal neste år. Enn så lenge kan han fortsette sin praksis.