Hopp til innhold

Kjemper for å få videoovervåking i drosjer

Taxibransjen vil skape trygghet med videoovervåking i drosjer, men Datatilsynet setter foten ned. Bransjen håper nå på en lovendring for å kunne filme hele taxituren.

Mange ubehagelige situasjoner kan unngås dersom det installeres kameraovervåking i alle Oslos taxier.

Drosjeeier Abbas Ghulam i Norgestaxi. - Bare det at kundene vet at de blir filmet, har stoppet truende situasjoner.

– Jeg føler meg tryggere nå som jeg har kameraovervåking i bilen, spesielt nattestid da mange av passasjerene er beruset, sier drosjeeier i Norgestaxi, Abbas Ghulam.

I to år har han hatt videoovervåking i drosjebilen sin. Nylig ville tre passasjerer at han skulle kjøre rundt til ulike adresser i Oslo slik at de kunne selge narkotika.

– Jeg pekte på kamera og sa at dette vil jeg ikke være med på. Da sa de; "hæ, hva?", hvisket til hverandre, betalte og løp ut av bilen.

Vil ha kamera i alle biler

Norgestaxi har satt inn kamera i fire av sine biler i Oslo. De vil ha videoovervåking med lyd og bilde i alle biler.

Erlend Eidsvoll

Erlend Eidsvoll i Norgestaxi tror videoovervåkning i bil skaper trygghet for sjåfør og ikke minst passasjer.

Foto: Gøril Furu / NRK

– Vi har sett at videoovervåking er med på å dempe konfliktnivået, sier daglig leder i Norgestaxi Oslo, Erlend Eidsvoll.

En undersøkelse Forbrukerrådet gjennomførte i 2014, viste at over halvparten av de spurte har hatt negative opplevelser i taxi. En av fire kvinner sier de har følt seg utrygge i taxi. Spesielt i Oslo.

– Undersøkelsen viser at det behov for tiltak som gjør taxituren tryggere for både sjåfør og ikke minst passasjer, sier Eidsvoll.

Datatilsynet sier nei

Etter flere runder hos Datatilsynet og Personvernklagenemda måtte Sandnes Taxi fjerne alle kameraer tidligere i år. Datatilsynet mener taxituren er en privat situasjon, og sier nei til videoovervåkning.

Bjørn Erik Thon

Direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet.

Foto: Oyvind Bye Skille / NRK

– Pasienter på vei til sykehus, folk til og fra begravelser og skolekjøring. De skal få slippe å bli filmet, sier direktør i Datatilsynet Bjørn Erik Thon.

– Vi har ikke sett dokumentasjon som viser at videoovervåking i drosje fører til mindre vold og mer trygghet, sier Thon.

Norgestaxi mener deres system er godt kryptert. De vil ha en ordning der kun politiet kan godkjenne gjennomsyn.

Datatilsynet vil kun tillate et system der det tas et stillbilde av passasjeren i begynnelsen, og slutten av turen. Sjåføren skal i tillegg kunne utløse en alarm slik at kamera går i opptak.

Vil ha lovendring

Norgestaxi gir likevel ikke opp. Nå frir de til politikerne.

– I første omgang håper vi på en prøveordning, på sikt en lovendring som tillater videoovervåking, sier Erlend Eidsvoll i Norgestaxi.