Kritisk for helsetjenesten i Sarpsborg: – Strikken er i ferd med å ryke

Med stadig flere ansatte i karantene, frykter Sarpsborg for driften av helsetjenestene. I dag innførte de besøksforbud og stengte ned fritidsaktiviteter for barn og unge.

Sindre Martinsen-Evje

Ordfører Sindre Martinsen-Evje måtte nok en gang innføre strengere restriksjoner i Sarpsborg kommune.

Foto: Vidar Ruud / NTB

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Før jul innførte kommunen en rekke strenge restriksjoner etter et langvarig smitteutbrudd.

Alle julegudstjenester ble avlyst og innendørsarrangementer forbudt. Samtidig ble det innført munnbindpåbud på offentlige plasser.

Men koronatiltakene i Østfold-byen har hatt liten effekt. Over 500 personer testet positivt i løpet av desember. Selv om færre testet seg i romjulen og nyttårshelgen, går ikke smittetallene ned.

– Faktisk er andelen av testede som får bekreftet smitte større enn noen gang før, sier kommuneoverlege Sapna Iqbal.

Kommuneoverlege Sapna Iqbal i Sarpsborg kommune.

Kommuneoverlege Sapna Iqbal sier at smittesituasjonen i Sarpsborg går ut over de mest sårbare pasientene i kommunen.

Foto: Petter Larsson/NRK

Nå begynner situasjonen å bli kritisk for kommunen. Nær sagt alle kommunens helsetjenester er berørt av smitte og karantener.

– Vi er i en svært alvorlig situasjon. Det høye smittetrykket gjør at helseinstitusjonene våre er kraftig berørt. Det gjør at sårbare pasienter, personer i risikosonen, blir smittet. Det får fatale konsekvenser, sier Iqbal.

– Den andre utfordringen er driften. Når så mange ansatte er ute i karantene, så er det vanskelig å holde hjulene i gang. Det er en kjempeutfordrende situasjon.

Kommunen har nå sett seg nødt til å stramme inn enda mer. Onsdag vedtok politikerne like strenge koronatiltak som i hovedstaden.

Ordføreren: – Strikken i ferd med å ryke

Forbud mot besøk på sykehjem og helsehus er blant de nye tiltakene.

– Det er et stort smittetrykk og vi er bekymret for situasjonen i kommunen. Det er en veldig krevende situasjon, sier ordfører Sindre Martinsen-Evje (Ap).

Svært mange i kommunen er syke og det er mange som trenger plass på helsehuset og sykehuset. I tillegg fører karantener blant ansatte til at kommunen har problemer med å opprettholde helsetjenesten.

– Vi får ikke driften vår til å gå opp når de som skal gi forsvarlige og gode tjenester blir syke eller havner i karantene. Det er en svært alvorlig situasjon, sier ordføreren.

– Klarer dere å gi forsvarlige tjenester nå?

– Vi har klart det, men strikken er i ferd med å ryke. Det går ikke an å stå i denne situasjonen over lengre tid. Vi har 12 helseinstitusjoner i kommunen og 11 av dem er rammet av utbruddet, sier han.

Forbyr fritidsaktiviteter for barn og unge

Sarpsborg har hatt flere ulike smitteutbrudd i høst. Ishockeyklubben Sparta ble hardt rammet da 17 spiller ble koronasmittet i november. Nå er klubben igjen rammet etter at to nye spillere er bekreftet smittet.

Det har også vært smitte knyttet til flere religiøse samlinger. Minst fire ulike menigheter var berørt i desember.

Nå er alle organiserte fritidsaktiviteter og breddeidrett forbudt, både innendørs og utendørs. Forbudet rammer også barn og unge.

Også treningssentre, kinoer, svømmehaller og lekeland må holde stengt.

– Vi har i flere omganger varslet strengere tiltak hvis vi ikke opplever en bedring i situasjonen og derfor hadde vi nå ikke noe annet valg enn å vedta ytterligere innstramminger, sier ordfører Sindre Martinsen-Evje.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 07.03.2021
2 563
Smittede/uke
146
Innlagte
632
Døde
377 566
Vaksinerte