Hopp til innhold

Får ikke kameraovervåking

Oslo-politikere vil ikke prioritere overvåking ved skolene. I nabofylket Akershus derimot settes stadig nye skolekameraer opp. Denne sommeren har minst 14 skoler i hovedstaden vært utsatt for omfattende hærverk.

Tagging ved Veitvet skole i Oslo

Veitvet skole er utsatt for hærverk flere ganger i sommer.

Foto: Anne Linn Ensby / NRK

Videoovervåking av skolene i Akershus er blitt stadig vanligere. På Romerike er det satt opp kameraer ved halvparten av skolene, og flere er på vei. I Oslo vil imidlertid ikke politikerne at skolebyggene skal overvåkes, på tross av omfattende hærverk ved flere skoler i sommer.

Betydelige skader på 14 skoler

Hærverk ved Veitvet skole i Oslo

Denne statuen ved Veitvet skole ble utsatt for vandaler i sommer.

Foto: Anne Linn Ensby / NRK

Minst 14 Oslo-skoler har vært utsatt for pøbler i sommer, og skadene har vært betydelige. I helgen ble Veitvet skole tagget ned for andre gang i sommer. Mens skolebyråd Torger Ødegaard er skeptisk til mer overvåking, mener rektor ved skolen hærverket kunne vært unngått med kameraer på veggene.

- Ja, det hadde helt sikkert hjulpet. Det er veldig drastisk at vi skal måtte gå til det skrittet, men hvis det er det som må til... Vi må iallefall vurdere det nå som vi skal ha ny skole etterhvert, sier rektor Knut-Erik Brandvang til NRK Østlandssendingen.

Veitvet er bare én av 14 Oslo-skoler som har vært utsatt for hærverk i sommer. Tidligere i sommer har det vært ødeleggelser på Karlsrud, Bjølsen, Bekkelaget, Prinsdal, Godlia, Skøyenåsen, Bøler, Kringsjå, Nordberg, Kjelsås, Gran, Tokerud og Haugerud.

- Kan ikke overvåke oss bort fra kriminalitet

Torger Ødegaard

Byråd for kultur og utdanning, Torger Ødegaard.

Foto: NRK

På tross av at det blir gjort skader for flere millioner kroner, mener skolebyråd Torger Ødegaard det ikke er riktig å overvåke skolebyggene.

- Vi lever jo i en tid hvor det er en økning i kriminalitet på flere områder, samtidig som det er en kraftig økning i antall overvåkingskameraer. Jeg tror ikke man kan overvåke seg bort fra kriminalitet. Jeg tror ikke det er riktig å gjøre det heller, jeg tror man må gjøre noe med holdninger isteden. Vi bør jobbe med å forebygge noe av menneskets grunnleggende adferd, sier Ødegaard.

- Veldig trist

- De har tagget ned vinduer, vegger, statuer- vi har noen små skulpturer her som er ødelagte, så det er veldig trist, sier undevisningsinspektør ved Veitvet skole, Sven Stefferud.

Helgens nedtagging er allikevel bare småtterier i forhold til synet som møtte de ansatte ved Veitvet tidligere i sommer.

- De har stort sett begått hærverk. Lite utstyr stjålet, to-tre laptoper, noen flatskjermer, men først og fremst ødeleggelser innvendig.

Undervisningsinspektør på Veitveit skole, Sven Stefferud

Undervisningsinspektør, Sven Stefferud, synes synet som møter han ved skolen er veldig trist.

Foto: Anne Linn Ensby / NRK

Inntrengerne hadde knust vinduer, dører, lamper, skjermer og bilder. Telefonledninger var klipt over, og matrester og sigarettstumper lå igjen.

- Det så ut som et grisehus, rett og slett. De har skrevet stygge og nedsettende ord om skolens lærere på veggene. Det er ganske uforståelig, vi har jo et bestemt inntrykk av at elevene trives her, men dette ser jo ikke bra ut, forteller Stefferud.

- Filmer på kveldene og nettene

Mens Oslo holder igjen, blir det stadig vanligere å overvåke skolene i Akershus. På Romerike er det installert kameraer ved halvparten av skolene. I Nes kommune settes overvåkingskameraer opp ved to skoler denne uken.

Kommunal byggsjef Bjørn Peter Mattsson forsikrer om at opptakene kun vil brukes og sees igjennom ved aktuelle hendelser.

- Det skal settes igang etter skoletid. Så de kommer til å filme på kveldene og på nettene, sier han.

- Hva forventer dere at overvåkingen skal føre til?

- Først og fremst at man minimerer tanken på at man ønsker å gjøre noe med byggene. Men skulle det oppstå en rettsak, om hærverket fortsatt skjer, så har man jo bevis. Det er jo videoopptak, vi kommer jo ikke til å sitte her og se igjennom disse hvis det ikke har hendt noe, sier Mattsson.

Går ut over elevene

Knuste bilder ved Veitvet skole

Ved Veitvet hadde pøblene knust skolebilder langs en hel vegg.

Foto: Anne Linn Ensby / NRK

Sven Stefferud synes det verste med hærverket er at det går ut over elevene ved skolen.

- Dette er jo det samme budsjettet som lærebøker til elevene og lærermateriell for øvrig. Og hvis det koster 150 000 kroner, hvilket det muligens gjør, så blir det 150 000 kroner mindre til elevenes opplæring. Vi har jo ikke flust med penger. Nå er det ny lærerplan og vi skal fornye lærerbøker. Vi skal kjøpe SMART Board, hadde vi tenkt. Dette må vi da vente med, og det er trist.