Hopp til innhold

Fanger startet kronerulling for å fengsle rømling

I elleve år har Odd Petter Magnussen kjempet for å få en rikmannssønn fra Jemen utlevert etter at datteren hans ble drept. Nå har han fått støtte fra uventet hold.

Patrick Lundevall-Unger, Odd Petter Magnussen og Marius Solli

Møtet med Odd Petter Magnussen (midten) var spesielt for Marius Solli (t.h.). Derfor har de samlet inn penger til stiftelsen, og i dag fikk leder Patrick Lundevall-Unger (t.v.) og Magnussen en sjekk overrakt.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

– Dette er en dyster sak. Men av og til har det ført til noen rørende, hyggelige og oppbyggende opplevelser. Dette er en av dem, sier Odd Petter Magnussen.

I 2008 ble datteren Martine Vik Magnussen funnet drept i London der hun studerte. Hun ble bare 23 år gammel. Kort tid etter ble vennen Farouk Abdulhak etterlyst av politiet. Men da hadde han allerede forlatt England, og var hjemme i Jemen.

Farouk Abdulhak

Farouk Abdulhak reiste hjem til Jemen så snart Martine Vik Magnussen ble drept. Der har han vært utilgjengelig for britisk politi.

Siden da har Magnussen kjempet for å få Abdulhak utlevert til Storbritannia, og han har stilt opp i utallige intervjuer for å få oppmerksomhet rundt saken.

Et møte hos innsatte som driver en radiokanal i Indre Østfold fengsel skulle vært nok et slikt intervju. Men det ble noe mer.

Ble overrasket

Martine Vik Magnussen

Martine Vik Magnussen ble drept i London i 2008.

For da Magnussen ble intervjuet i «Røverradioen», møtte han svært engasjerte og godt forberedte innsatte. Marius Solli, som gjorde intervjuet, ble revet med, og forteller at både han selv og Magnussen til slutt felte noen tårer.

– Jeg er pappa selv, og kjente pappa-hjertet mitt ble knust da jeg hørte hans historie. Jeg følte jeg ble en mye mykere mann, sier han.

Solli og medfangene klarte ikke å glemme historien til Magnussen, og startet en kronerulling blant de innsatte.

Mandag var Magnussen invitert tilbake i fengselet, og ble til sin egen overraskelse overrakt en sjekk.

– Jeg hadde overhodet ikke ventet noe slikt, sa en rørt Magnussen da han fikk sjekken.

– Kjempestolt

Sjekken var på 4000 kroner. Solli er klar over at beløpet ikke høres voldsomt imponerende ut, men er likevel stolt over det de har fått til.

– For oss som tjener 50–70 kroner om dagen, så er dette mye. Det tilsvarer kanskje 50-60.0000 kroner der ute for normale folk, sier Solli.

De innsatte har heller ikke mulighet til å bruke verken Vipps eller andre lettvinte løsninger for å samle inn pengene. Hvert eneste bidrag blir derfor en aldri så liten papirmølle der en form for sjekker må signeres for å få tak i pengene, forklarer han.

Nå har de organisert et daglig trekk for de innsatte. I tillegg jobber de for å få fangene i andre fengsler til å bidra i innsamlingen. Målet er nemlig å fortsette innsamlingen.

– Symbolet bak dette er viktig. Vi jobber for å fengsle en av oss, for vi er også røvere. Det tror jeg kanskje ikke så mange vanlige folk der ute ville tro at vi fanger ville bidra til, sier Solli.

Odd Petter Magnussen

– Mye av saken handler om å forsøke å overbevise mistenkte og hans familie om å stå opp for det man er mistenkt for, sier Odd Petter Magnussen.

Foto: Rune Fredriksen / NRK