Hopp til innhold

Få Oslo-foreldre vurderer yrkesfag til barna sine

Kun 18 prosent av foreldre til Oslo-ungdom vurderer en yrkesfaglig utdanning til barna sine. Dette er langt under landssnittet, viser en ny rapport.

Elever ved yrkesfag på Kuben vgs snekrer dør

FREMTIDEN SPIKRET: Felix Gulbrandsen Øvrebø (t.v.) og Oscar Hansen Adelson angrer ikke på at de valgte yrkesfag på videregående skole.

Foto: Vegar Erstad / NRK

– I Norge er utdanningsnivået høyt. Foreldre tenker kanskje at yrkesfag er et lavt utdanningsnivå, men vi oppnår mye med å velge fagbrev, sier Felix Gulbrandsen Øvrebø.

Klassekamerat Oscar Hansen Adelson er enig.

– Med en utdanning fra et universitet blir man smart i hodet, men ikke i hendene. Vi er smarte på en annen måte, sier han.

De er begge elever ved Kuben videregående skole i Oslo og går på en linje der de både får studiekompetanse og fagbrev.

Enormt behov for flere fagarbeidere

Grete Ingeborg Nykkelmo kommunikasjonsdirektør i Veidekke

Grete Ingeborg Nykkelmo, kommunikasjonsdirektør i Veidekke.

Foto: Vegar Erstad / NRK

Men i Oslo vil kun 18 prosent blant foreldre med barn på ungdomstrinnet vurdere en yrkesfaglig utdanning når de rådgir barna sine om valg av videregående skoler.

Det er mye lavere enn lanssnittet som er 42 prosent, viser en undersøkelse som Opinion har gjennomført for Veidekke blant foreldre med barn på ungdomstrinnet.

– Dette er kritisk for oss i bransjen. I dag er vi 5000 ansatte i Veidekke og blant dem er 3000 fagarbeidere. Med de prognosene vi ser nå, vil vi ha behov for mange flere medarbeidere de neste årene, sier Grete Ingeborg Nykkelmo, kommunikasjonsdirektør i Veidekke.

Ifølge Statistisk sentralbyrå vil det de neste 15 årene være et enormt behov for fagutdannede innen bygg og anlegg. Fra et nivå på rundt 140 000 fagarbeidere i dag, vil behovet stige opp mot 190 000 i 2030.

Tror foreldre mangler kunnskap

– Det er flere myter om yrkesfag som for eksempel at det er vanskelig å få lærlingplass eller jobb, sier Nykkelmo.

Undersøkelsen viser at foreldre i Nord-Norge er mest positive til yrkesfag, mens de mest skeptiske bor i Oslo. Noe av forklaringen til dette er høyt utdanningsnivå og at mange unge velger omtrent det samme som foreldrene.

– Jeg tror mange foreldre mangler kunnskap. Utdanningssystemene endre seg, sier hun.

– Angrer ikke et sekund

Rektor ved Kuben videregående skole, Kjell Ove Hauge, mener de og andre skoler må bli flinkere til å rope høyere.

– Vi er ikke gode nok til å vise bredden i yrkesfagene og få kommunisert det ut til foresatte. På denne skolen har vi linjer som både gir fagbrev og studiekompetanse. Det tror jeg ikke nok vet om, for vi har ledige plasser til høsten, sier Hauge.

Foreldrene til Felix Gulbrandsen Øvrebø synes det var fint da han valgte yrkesfag. Han og kameraten Oscar Hansen Adelson er sikre at de valgte rett og at de får jobb.

– Dette virker for lurt til å si nei til, og jeg angrer ikke et sekund på valget. Gutta fra ungdomsskolen på studiespesialiserende kjeder seg, ler Adelson.

Felix Gulbrandsen Øvrebø og Oscar Hansen Adelson

Felix Gulbrandsen Øvrebø og Oscar Hansen Adelson anbefaler andre å velge yrkesfag. – Du er garantert jobb etterpå, sier Øvrebø.

Foto: Vegar Erstad / NRK