Hopp til innhold

Drapsdømt siktet for drap på medinnsatt i Ringerike fengsel

En mann i 50-årene som soner en drapsdom er siktet for drap på en medinnsatt i Ringerike fengsel.

Ringerike fengsel

DRAPSETTERFORSKNING: En mann er siktet for drap etter å angrepet en medinnsatt her i Ringerike fengsel lørdag.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Klokka 13.14 lørdag fikk politiet melding om at en innsatt hadde angrepet en annen innsatt i Ringerike fengsel. Kort tid etter ble det klart at personen som ble angrepet, avgikk med døden, opplyser politiet i Nordre Buskerud i en pressemelding.

– Politiet har kontroll på mistenkte, og han er siktet for drap. Siktede er for tiden under soning for en drapsdom han fikk i 2016, sier politiadvokat Hans-Petter Aasen i Sør-Øst politidistrikt til NRK.

NRK får opplyst at den norsk-polske mannen er dømt for drapet på en vaktmester på Oppsal i Oslo i 2014. I Borgerting lagmannsrett ble mannen dømt til 17 år og seks måneders fengsel.

Ifølge dommen fra lagmannsretten ble drapet i 2014 utført «planmessig» og på en «kaldblodig måte». Drapet hadde et klart preg av henrettelse og ble utført med overlegg, mente retten.

Ikke avhørt

Både den siktede og avdøde er norske statsborgere. Politiet ønsker ikke å kommentere hva slags relasjon det var mellom de to eller hvorvidt det ble brukt våpen.

– Jeg har snakket med min klient flere ganger i dag. Vi har avtalt at jeg sender en av mine sønner som er ansatt hos meg for å besøke ham i morgen. Jeg møter klienten min i neste uke, sier mannens forsvarer Oscar Ihlebæk til NRK.

– Etter omstendighetene går det bra med ham. Dette er en klient jeg har representert tidligere og kjenner gjennom flere år, sier Ihlebæk, som også forsvarte den siktete da han ble dømt for drap.

– Jeg har snakket med ham, og besøker ham i morgen. Han har så langt ikke fortalt meg noe om hendelsesforløpet, sier Oscar Ihlebøks sønn, advokatfullmektig Marius Ihlebæk, til NRK.

Politiet har bedt om bistand fra Kripos til etterforskningen. Det foretas nå både teknisk og taktisk etterforskning for å bringe hendelsesforløpet på det rene. På åstedet blir det nå gjort undersøkelser og det foretas vitneavhør, opplyser Aasen til NRK.

Høysikkerhetsfengsel

Ringerike fengsel ligger på Tyristrand i Ringerike kommune og har ordinær kapasitet på 160 plasser. Alle innsatte er menn og fengselet er en enhet med høyt sikkerhetsnivå som har varetekts- og langtidsinnsatte som primær målgruppe, ifølge Kriminalomsorgen.

Da NRK besøkte Ringerike fengsel i oktober slo de ansatte alarm om en kraftig økning i vold, flere psykisk syke insatte og en uholdbar situasjon. Les hele reportasjen her