Etter mye om og men kan en avgjørelse om nye Deichman komme

30 års om og men etter at bystyret vedtok å bygge nytt hovedbibliotek i Oslo får en foreløpig slutt onsdag da byrådet har varslet en pressekonferanse om saken.

En 30 år lang kronglete historie om nye Deichman.

Torsdag 19. november ble det kjent at kostnadssprekken til det nye Deichmanske bibliotek ikke var med i det nye byrådets budsjett for Oslo i 2016, og at prosjektet kunne være i fare for å bli avsluttet.

Nå har byrådet varslet en pressekonferanse onsdag ettermiddag for å fortelle hva de har bestemt seg for: Skal vi fortsette å bygge nytt bibliotek i Bjørvika?

En lang, lang historie

Etter at bystyret bestemte seg for å gi det gamle hovedbiblioteket på Hammersborg avløsning for 30 år siden har ideene, utredningene og kranglene vært mange.

Nytt Deichmanske bibliotek i Galleri Oslo, Folketeatret eller på tomta som ble Byporten i stedet har vært blant planene. Og så kom forslaget om at biblioteket skulle ligge på Vestbanen. Det ble bestemt både i 2001 og 2006. Men årene gikk likevel.

Til slutt, i 2009, lagde Erling Lae (H) og Trond Giske (Ap) en plan sammen. Vi skulle heller bygge nytt Nasjonalmuseum på Vestbanetomta og nytt bibliotek nord for Operaen i Bjørvika.

Siden da har biblioteket gått fra å skulle koste 1,18 milliarder kroner og være ferdig i 2016 til å skulle koste 3,1 milliarder og kunne stå ferdig i 2019. For vann har strømmet inn i byggetomta og det har kommet rapport om dårlig prosjektledelse.

Deichmanske bibliotek i Oslo

Hovedbiblioteket i Oslo ligger på Hammersborg.

Foto: Borgen, Ørn E. / Scanpix