Hopp til innhold

To personer skutt på T-bane i Oslo: Siktede truet forbipasserende før hendelsen

Den siktede skal ha truet folk før skytingen. Ifølge vitner var det et basketak inne på T-banen før han skjøt mot to tenåringer.

Nå er mannen siktet etter skytingen i T-banevogna på Oslo øst søndag kveld. Hendelsen etterforskes som drapsforsøk.

De to som ble skutt er utenfor livsfare, melder politiet mandag formiddag. De var ved bevissthet da politiet kom til stedet. Tidligere har politiet sagt at tilstanden er alvorlig for de to ofrene.

De to er norske statsborgere på 17 og 18 år, med utenlandsk etnisk bakgrunn. Politiet har så langt ikke funnet en relasjon mellom gjerningsmannen og de to fornærmede.

Sushi and Asian

HER: Politiet fikk melding om at den siktede mannen truet folk ved denne restauranten på Tveita i Oslo. Dette skjedde 45 minutter før skuddene ved Skøyenåsen T-banestasjon.

Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK

45 minutter før hendelsen på T-banen fikk operasjonssentralen til politiet melding om mannen. Informasjonen gikk ut på siktede truet forbipasserende restauranten «Sushi and Asian» på Tveita.

– Politiet fikk dessverre ikke sendt ressurser umiddelbart til denne hendelsen på grunn av et annet meget alvorlig oppdrag som måtte prioriteres, sier Anne Alræk Solem, leder for etterforskningsseksjon drap i Oslo politidistrikt.

De ønsker nå kontakt med personer som var på denne restauranten.

– Det var et basketak

Den siktede mannen i 30-årene nekter straffskyld, men innrømmer at det var han som skjøt.

–Han har aldri ment å drepe noen, sier forsvarer Daniel Storrvik i Advokatfirmaet Storrvik.

Ifølge mannens forsvarer var det en konflikt før hendelsen på T-banen.

Daniel Storrvik

FORSVARER: Daniel Storrvik.

Foto: Anders Fehn / NRK

– Det var et basketak som er beskrevet tidligere av vitner. Det er ikke en tilfeldig desperado som skjøt tilfeldige folk, sier Storrvik.

Det var heller ikke en rasistisk motivert handling, ifølge forsvareren.

Siktede er ikke avhørt av politiet. Dette vil skje så fort det lar seg gjøre.

Voldsdømt i år - innkalt til soning

Den siktede mannen er tidligere dømt for flere voldsepisoder. Av en dom fra Borgarting lagmannsrett kommer det frem at han i 2009 slo en mann i ansiktet gjentatte ganger med et jernrør. Han ble dømt til forvaring for dette.

Anne Alræk Solem

Anne Alræk Solem, leder for etterforskningsseksjon av drap i Oslo politidistrikt.

Foto: Nadir Alam / NRK

Mannen ble også i januar i år dømt for flere tilfeller av vold. I dommen fra Oslo tingrett kommer det frem at han også kom med trusler og utøvde vold mot fire politibetjenter.

– Hvorfor hadde ikke gjerningsmannnen startet soning etter voldsdommen?

– Jeg er kjent med at gjerningspersonen er kalt inn til soning og at han skal inn til soning senere i høst, sier Anne Alræk Solem, leder for etterforskningsseksjon drap i Oslo politidistrikt.

s-b3iGySePs

KONTROLL: Politiet pågrep én person nær åstedet søndag kveld. Her ligger mannen på bakken, omringet av politi.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

Motiv?

Politiet har tidligere sagt at de undersøker om skytingen kan ha vært rasistisk motivert.

– Det er for tidlig å si, men det er naturlig å undersøke om det kan være en motivasjon, sier operasjonsleder Tor Gulbrandsen.

Dette er et av flere motiver som politiet undersøker. I en pressemelding mandag formiddag skriver politiet at det er for tidlig å si noe om foranledning og motiv for hendelsen.

– Vi etterforsker per nå bredt uten å ha låst oss til en hypotese, skriver politiet.

Avisa Oslo har snakket med vitner som så en mann komme inn på t-banestoppet Godlia, øst i Oslo. Mannen skal deretter ha avfyrt tre skudd, ifølge vitnene. De beskriver full panikk inne i vognen.

Skutt på T-banen

Politiet fikk melding fra flere vitner klokken 20.15 søndag kveld. T-banen stoppet på Skøyenåsen T-banestasjon, øst i Oslo.

– Da vi kom fram ble det funnet en person som var skutt, og kort tid etter ble det funnet enda en person som var skutt, sier operasjonsleder i Oslo politidistrikt Sven Christian Lie til NRK.

Politi, Skøyenåsen, Oslo

Bevæpnet politi søkte i området.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

Den pågrepne er en kjenning av politiet, og politiet sier pågripelsen skal ha skjedd uten dramatikk. Flere bevæpnede politifolk med hjelm pågrep mannen like før klokken 22.

– Vi har pågrepet en mann i nærheten av åstedet. Ut ifra opplysninger vi sitter på nå er dette gjerningsmannen, og han var alene om dette, sier operasjonsleder Tor Gulbrandsen.

Et våpen funnet

Politiet jobbet på stedet gjennom natten, og det er fortsatt mye arbeid som gjenstår. Blant det som gjenstår er avhør av de involverte.

Det ble i natt gjennomført avhør av flere sentrale vitner. Videre ble det foretatt kriminaltekniske undersøkelser og sikret tekniske spor.

Mandag formiddag sier politiet til NRK at de har funnet et våpen som de mener kan være brukt i forbindelse med hendelsen.

Bevæpnet politi og helikopter

Skøyenåsen T-banestasjon er i bydel Østensjø i Oslo. Det var søndag kveld mye bevæpnet politi i området. To politihelikoptre deltok også i aksjonen.

Beboere i området NRK har snakket med så hendelsen fra en balkong. De beskriver at de hørte skudd, og at folk løp fra T-baneområdet.

De så én person ligge på perrongen med skader, og at store politistyrker kom til stedet tungt bevæpnet.

Nødetatene rykket ut til Skøyenåsen T-banestasjon i Oslo etter meldinger om skyting.

Nødetatene rykket ut til Skøyenåsen T-banestasjon i Oslo etter meldinger om skyting.