Hopp til innhold

Elevleder: – Beskriver situasjonen på flertallet av skolene

Det heftigste smitteutbruddet til nå i pandemien skyldes i stor grad barn og ungdom som smitter hverandre. Nå etterlyser Elevorganisasjonen bedre smittevern på skolene.

Flere elever står tett sammen i gangen på skolen.

TRANGT: Elevene ved den videregående skolen står tett sammen i gangen utenfor klasserommene mandag morgen.

Foto: privat

– De fleste skoler er ikke bygd for at man skal holde avstand. Bildet av elevene i gangen beskriver situasjonen på flertallet av skolene, sier Daniel Martinsen, fylkesleder i Elevorganisasjonen i Viken.

Mars ser ut til å bli den måneden med klart mest smitte så langt i pandemien. Flere steder i Oslo og Viken pågår det heftige smitteutbrudd, og gjennom helgen har det også blusset opp utbrudd flere andre steder i landet.

Søndag sa assisterende helsedirektør Espen Nakstad til NTB at det mest avgjørende i dagene framover er at kommunene klarer å slå ned smitten blant barn og unge.

Økende bekymring blant lærere

I motsetning til for et år siden, holder de fleste skolene åpne selv om smittetrykket er høyt. Mange steder opplever elever og lærere svært strenge smitteverntiltak på fritiden, men en helt annen virkelighet innenfor skoleportene.

NRK har fått et bilde tatt mandag på en videregående skole i en del av Viken med høyt smittetrykk. Minst 14 personer står tett sammen i gangen.

Rektor ved skolen skjønner at elevene sliter med å forstå logikken med gult nivå. Rektoren forteller at personalet har vansker med å få elevene til å holde én meter i fellesarealene, når de i klasserommet kan sitte sammen.

Verken Elevorganisasjonen eller Utdanningsforbundet mener bildet beskriver noen unik situasjon. Tvert imot mener de at fulle skolebygg med liten mulighet til å holde avstand er hverdagen.

– Vi registrerer en økende og berettiget bekymring blant egne medlemmer når det gjelder ivaretakelsen av egen helse. Du kan komme ut fra en skolehverdag på videregående og møte et helt annet smitteregime på utsiden, sier leder Johannes Bjørset Aagaard i Utdanningsforbundet i Viken.

Leder av Utdanningsforbundet i Viken,
Johannes Bjørset Aagaard

REDSEL: Leder Johannes Bjørset Aagaard i Utdanningsforbundet i Viken registrerer en økende bekymring blant egne medlemmer.

Foto: Heidi Gomnæs / NRK

Aagaard sier lærerne har vært under et sterkt press det siste året. Nå mener han mange nærmer seg en smertegrense.

Utdanningsforbundet etterlyser at lærerne møter det samme smittevernregimet på jobb som de gjør ellers i samfunnet. Slik er det ikke nå.

– Man må være klar over at det ikke er mulig å overholde den samme avstanden i en skolehverdag som i det offentlige rom. Men dette er vanskelig for oss. For er det noen som er klar over at det er viktig å ivareta barn og unge i denne situasjonen, så er det oss, sier Aagaard.

Mener elever er opptatt av smittevern

Daniel Martinsen i Elevorganisasjonen mener elevene burde blitt tatt med på råd om smitteverntiltakene.

– Vi støtter at skolene skal holdes åpne så mye som det er forsvarlig mulig. Men vi vet det er flere kommuner som er på rødt nivå nå. På disse skolene brukes det mye hybrid-skole, og da ser man tydelig at det er bedre plass i gangene og på skolen generelt.

Daniel Martinsen, leder i Viken Elevorganisasjonen.

BEDRE SMITTEVERN: Leder i Viken Elevorganisasjon, Daniel Martinsen etterlyser bedre smittevern på skolene som ikke er i rødt nivå.

Foto: privat

For selv om det har vært mye smitte blant barn og unge de siste ukene, mener han elever er opptatt av smittevern.

– Det viktigste for oss er at eleven får et godt og forutsigbart undervisningstilbud, samtidig som man opprettholder smittevernet. Om dette krever en forskyvning på oppstartstider eller delvis hybrid-skole, så må det gjøres, sier han.