Bekjemper ugress med varmt vann

Eidsberg-firma har spesialisert seg på å ta knekken på ugress på en miljøvennlig måte, men sier det er lite interesse for metoden i Norge.

Ugress bekjempes med varmt vann

Eidsberg-firmaet «Heatweed» bekjemper ugress med varmt vann.

Foto: Robert Burgman / Robert Burgman/ Heatweed

Eidsberg-firmaet «Heatweed» har spesialisert seg på å ta knekken på ugress ved hjelp av varmt vann.

De leverer maskiner og utstyr til blant annet Sverige, Danmark og Polen.

– I Sverige har det vært forbudt å bruke sprøytemidler i offentlige grøntanlegg i mer enn ti år, forteller eier og teknisk sjef i Eidsberg-firmaet, Johan Rud, til NRK.no.

– Norge er et kjemikalieland. Det har ikke vært noen interesse her. Det er et tungt marked å snu. Vi trenger flere leverandører på markedet, for alle er skeptiske når det er bare ett lite firma.

– Luking ikke eneste løsning

Eidsberg kommune vil gå foran med et godt eksempel i Norge, og innfører nå forbud mot kjemisk ugressmiddel på kommunens eiendommer.

Maren Hersleth Holsen

Varaordfører i Eidsberg, Maren Hersleth Holsen, sier de vil gå foran med et godt eksempel.

Foto: Anne Ognedal / NRK

– Det finnes rester av kjemiske sprøytemidler i jord, vann og mat. Jeg tror det ligger en latent bombe i forhold til hvordan vi bruker sprøytemidler i dag, sier varaordfører Maren Hersleth Holsen.

Venstrepolitikeren har fått med seg kommunestyret på å innføre forbud mot bruk av sprøytemidler i parker, skoleanlegg og andre grøntområder som kommunen eier.

– Det brukes ikke mye sprøytemidler i dag. De som driver i parkvesenet begrenser det. Nettopp på grunn av det skal vi gå foran med et godt eksempel, mener hun.

Hersleth Holsen forteller at det finnes flere miljøvennlige teknikker, blant annet med damp eller varme. Hun kan imidlertid ikke love at «Heatweed» får oppdrag hos dem.

– De var en inspirasjon, men vi må gjennom offentlige anskaffelser og ha ryddige prosesser her i Eidsberg. Så om de får oppdrag hos oss gjenstår å se.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bekjemper ugress med varmt vann

Eidsberg kommune forbyr bruk av sprøytemidler i parker, skoleanlegg og andre grøntområder som kommunen eier, men garanterer ikke «Heatweed» oppdrag hos dem.

Foto: Robert Burgman / Heatweed

– Varmtvann knekker «tromsøpalmen»

Da kommunestyret diskuterte saken var Senterpartipolitiker Knut Herland positiv til å forby sprøytemidler, men redd for at de ikke skulle bli kvitt såkalte «kjempebjørnekjeks» eller «tromsøpalmer» uten dem.

Tromsøpalmen er giftig

Det giftige ugresset Kjempebjørnekjeks, også kalt Tromsøpalme, kan fjernes uten kjemiske midler.

Foto: Sigbjørn Larsen / NRK

Johan Rud i «Heatweed» mener det er fullt mulig å bli kvitt den giftige planta ved hjelp av deres metode med varmt vann.

Sammen med Bioforsk har de gjort tester i to år.

– I våre forsøksfelt med bekjempelse av kjempebjørnekjeks har vi hatt resultater på hundre prosent. Vi begynte med et skummiddel med blant annet sukkerstivelse, men vi har klart å utvikle teknologien så vi bare trenger varmt vann.

Vil jobbe mot et forbud i Norge

Maren Herselt Holsen mener Norge bør følge etter Sverige og forby sprøytemidler i parker og andre offentlige grøntanlegg.

På Venstres landsmøte i helgen håper hun å få mulighet til å foreslå at Venstre skal jobbe aktivt for et forbud i Norge.

– Da er det veldig fint å kunne vise til at i min hjemkommune er det forbud mot sprøytemidler.