Denne kan redde livet ditt

En liten smertestillende tablett som mange har i medisinskapet, kan bli din redning når hjertet svikter.

Tablett redder hjertesyke

Denne smertestillende tabletten er ambulansearbeidernes førstevalg når de behandler pasienter med hjerteinfarkt.

Foto: Jan-Erik Wilthil

Når hjertealarmen går, er det et preparat ambulansearbeiderne alltid tar med seg. Den smertestillende tabletten går under flere navn. Albyl-E, Disprin, eller Aspirin. Felles for dem alle er at de redder liv.

– Det er et godt og velprøvd preparat, som vi har brukt i mange år. Det er veldig effektivt, forteller overlege Fredrik Høyen ved anestesiavdelingen ved Drammen sykehus.

Medikamentet inneholder acetylsalisylsyre, som har en blodfortynnende effekt og løser opp blodpropper som har festet seg i blodårene rundt hjertet. Ofte blir pasienten bedre i løpet av en halv time.

– Den har helt klart vært med på å redde liv. Den er enkel å ta med seg for ambulansepersonellet, og vi kan starte behandlingen med en gang, forteller Høyen.

– Ta det med på hytta

Fredrik Høyen

Overlege Fredrik Høyen mener den smertestillende tabletten har reddet liv.

Foto: Jan-Erik Wilthil

Pasienter som allerede har fått konstatert hjertesykdom behandles ofte forebyggende med den smertestillende tabletten. Til tross for den åpenbart positive virkningen, vil ikke anestesilegen anbefale at folk hamstrer medikamentet for å ha det tilgjengelig i medisinskapet.

– I sentrale strøk vil folk raskt få den hjelpen som er nødvendig. Det kan være lurt å ta det med på hytta. Da kan pasienten ta tabletten etter å ha konferert med AMK-sentralen, sier Høyen.

Virkestoffet acetylsalisylsyre har en potensielt farlig bivirkning. Når blodet fortynnes oppstår også en økt blødningsfare. Likevel regnes preparatet som trygt å bruke i samråd med lege.

Økt blødningsfare

– Den lille blødningsfaren oppveies av gevinsten av å unngå et hjerteinfarkt, sier Høyen.

– Vi har vært vitne til en teknisk revolusjon innenfor medisin de siste årene. Er det et paradoks at en smertestillende tablett fortsatt karakteriseres som et av de beste hjelpemidlene mot hjerteinfarkt?

– Dette er et preparat som egentlig var ment som smertestillende, men som har fått et annet bruksområde. Dette ser vi også når det gjelder andre medisiner, så dette er ikke noe enestående, forteller anestesioverlegen.