– Super-smertestillende kan gi flere bivirkninger

Mange nye legemidler kombinerer flere typer smertestillende virkestoffer. – Kan øke risikoen for bivirkninger, advarer legemiddeleksperter.

paralen

Det er ikke lenger uvanlig med legemidler som kombinerer flere typer virkestoffer. Legemiddeleksperter er skeptiske til den nye trenden.

Foto: Kim Jansson / NRK

Steinar Madsen

Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk.

Foto: Statens legemiddelverk
Troy Hammer

Troy Hammer, farmasøyt i Vitusapotek.

Foto: Privat

Det finnes mange typer smertestillende legemidler på markedet. Mens de fleste inneholder ett enkelt virkestoff som for eksempel paracetamol eller ibuprofen, har det nå begynt å dukke opp en rekke legemidler med ulike cocktailer av virkestoffer.

Legemiddeleksperter ber folk være forsiktige med slike kombinasjonslegemidler.

– En del av disse legemidlene kan inneholde uheldige kombinasjoner av virkestoffer, og der effekten bygger på dokumentasjon som ikke er så god som vi skulle ønske, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen ved Statens legemiddelverk, til NRK.no.

RELIS, et samarbeid mellom de store universitetssykehusene om å gi uavhengig legemiddelinformasjon, er heller ikke særlig begeistret.

– Vi er generelt skeptiske til slike kombinasjoner – det er absolutt ikke noe vi applauderer, sier leder for RELIS Midt-Norge, farmasøyt Harald Langaas, til NRK.no.

Og i en pressemelding advarer Vitusapotek om å tro at slike super-smertestillende legemidler kan gi noe særlig bedre effekt enn det som allerede finnes på markedet.

– Tilleggseffekten ved å kombinere smertestillende er begrenset, skriver farmasøyt Troy Hammer i Vitusapotek i pressemeldingen.

Kinderegg av smertestillende

Det reseptfrie legemiddelet Paralen er et eksempel på en ny kombinasjon smertestillende på markedet. Pillene er et aldri så lite «kinderegg» bestående av paracetamol, acetylsalisylsyre (virkestoffet som blant annet brukes i Dispril) og koffein.

– Paralen er godkjent for bruk ved lettere former av migrenehodepine og spenningshodepine, men skal ikke brukes i det hele tatt ved andre typer smerter, sier Madsen i Legemiddelverket.

Både Legemiddelverket og RELIS er spesielt skeptiske til at legemiddelet inneholder acetylsalisylsyre, et virkestoff som er på vei ut av det norske markedet.

– Faren for bivirkninger er så stor at det ikke er anbefalt å bruke lenger, og når det kombineres med paracetamol, så øker jo risikoen for bivirkninger ytterligere, sier Harald Langaas i RELIS.

Her kommer han til noe av kjernen i kritikken mot kombinasjonspreparater – at dersom et legemiddel inneholder flere stoffer, utsetter man seg potensielt for ekstra mange bivirkninger.

– Gir økt smertestillende effekt

Det er selskapet Sanofi-Aventis som fører legemiddelet Paralen. Medisinsk ansvarlig Synnøve Jespersen sier at Paralen består av en kombinasjon som er svært vanlig i utlandet, og kan gi en god effekt ved mild hodepine.

– Paracetamol og acetylsalisylsyre gir økt smertestillende effekt når de brukes samtidig, det vil si at effekten av kombinasjonen er større enn effekten av innholdsstoffene alene, sier Jespersen til NRK.no.

Hun sier videre at Paralen bare er ment for kortvarig bruk, og at det er ikke store sjanser for alvorlige magebivirkninger dersom man følger doseringsanbefalingene.

– Og så skal ikke stoffet brukes av personer med for eksempel magesår, sier hun.

Paralen

Tre ting på én gang: Paracetamol, acetylsalisylsyre og koffein. En god kombinasjon mot mild hodepine, ifølge produsenten. legemiddelverket anbefaler vanlig paracetamol i stedte

Foto: Kim Jansson / NRK

– Nytt er ikke nødvendigvis bedre

Paralen er langt fra det eneste reseptfrie legemiddelet som kombinerer ulike virkestoffer.

Grunnen til at det stadig kommer flere slike produkter på markedet, er at det er et felles regelverk for legemiddelgodkjenning i EU. Ifølge Legemiddelverket vil det i praksis bety at legemidler godkjent i EU vil også bli godkjent i Norge.

– Husk at alt som er nytt ikke nødvendigvis er bedre, sier Madsen i Legemiddelverket.

Både RELIS og Legemiddelverket anbefaler paracetamol (for eksempel Paracet eller Pinex) som reseptfritt smertestillende alternativ.

– Den største fordelen med paracetamol er at den går an å kombinere med nesten alle andre legemidler, sier Madsen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)