Slutt på kommunal pengestrøm til Allsangen

Fra 2007 har Halden kommune brukt millioner på suksessprogrammet Allsang på grensen. Det blir ikke aktuelt neste år.

Allsang på grensen, Halden

IKKE KOMMUNALE MIDLER FOR 2015. I fjor satte kommunen bort gjennomføringen av allsangarrangementene til GrenseArena as med 1,6 millioner i arrangementsstøtte. Neste år får arrangørene ikke kommunal støtte, sier ordføreren.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Allsang på grensen har siden 2007 vært arrangert på Fredriksten festning.

Det TV2-sendte underholdningsprogrammet har vært sett av millioner av mennesker i Norge, Sverige og Danmark, og flere hundre tusen har besøkt Halden gjennom årene for å delta som tilskuere i programmet.

Det tenkes rundt en ny sesong neste år, men det er helt utelukket at arrangørene får kommunale midler til å gjennomføre Allsangen.

Les også:

Allsang på grensen, Halden

SUKSESSEN FORTSETTER? TV-sendingene fra Allsang på grensen har bidratt til å markedsføre Fredriksten og Halden for millioner av TV-seere. Uvisst om det blir en 2015-sesong.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

- Kommer ikke penger i 2015

Fra 2007 arrangerte kommunen selv forestillingene på Fredriksten festning.

For 2013-sesongen hadde Halden kommune en sponsordel-avtale med TV2 pålydende 1,6 millioner kroner eksklusive moms, og i tillegg kom en avtale mellom kommunen og TV2 om produksjonsstøtte, som for 2013 lød på 4.4 millioner kroner eksklusive moms.

I 2013 ble GrenseArena tildelt jobben med å selge annonser til Allsang-arrangementene, ifølge rådmannen i strid med eget regelverk og uten noen anbudsrunde.

Foran 2014-sesongen ble jobben med å arrangere Allsang på grensen satt bort til det samme selskapet, som fikk 1,6 millioner kroner i kommunal støtte.

Da saken om pengestøtte til Allsang på grensen for 2014 ble behandlet i september i fjor, het det fra rådmannen

"På bakgrunn av ubalansen i Halden kommunes økonomi, foretas det en gjennomgang av kommunens bruk av økonomisk støtte til oppgaver som ikke er lovpålagte. Det økonomiske bidraget til Allsang på Grensen faller innunder denne type oppgaver."

Forrige helg hadde ordfører Thor Edquist (H) og fungerende rådmann Roar Vevelstad møte med GrenseArena as.

– For 2015 har GrenseArena presentert et tilbud om profilering av arrangementet for både meg som ordfører og for administrasjonen. Når det gjelder Allsang så mener jeg at det er et meget viktig arrangement, ikke bare for Halden kommune, men for hele regionen, Østfold fylke og ikke minst idrettslagene som hvert år får store dugnadsinntekter derfra, skriver Edquist i en epost til NRK.

Men 2014 var, slik rådmannen pekte på under diskusjonene i fjor høst, det siste året man ville gi kommunal støtte til Allsang på grensen.

Dette bekrefter nå Edquist.

– Det vil ikke bli gitt økonomisk støtte utover den støtten arrangementet fikk i år, skriver han i en epost til NRK.

Les også:

- Jobber med saken

Styreleder i Radio Prime Per Olav Andersen

FORHANDLER. - Vi jobber med å vurdere grunnlaget for en ny sesong med Allsang på Grensen, sier GrenseArenas Per Olav Andersen.

Foto: NRK

Haldenserne og østfoldingene utgjør kun 15 prosent av de besøkende til Allsang på grensen, som i 2013 solgte 17.000 billetter mens det i år er solgt 24.600.

Det er TV2, som viser Allsang-programmene fra Fredriksten, og de har gode seertall for programmene i år.

– TV2 økte seertallet sitt med 20 prosent. Det beste programmet i årets allsang var program nummer to. Da hadde TV2 en seerandel på 39 prosent. Snittet vårt lå på 33 prosent. TV2s snitt generelt ligger på 21-22 prosent av seerandelen, forteller GrenseArenas Per Olav Andersen til Halden Arbeiderblad.

På forespørsel fra NRK hva GrenseArena nå har presentert for ordfører og fungerende rådmann svarer Andersen

– Vi jobber med å vurdere grunnlaget for en ny sesong med Allsang på Grensen. Foreløpig pågår det diskusjoner og forhandlinger med både samarbeidspartnere og leverandører. Vi ønsker ikke å kommentere noe før forhandlingene er sluttført og det foreligger en avklaring på om det blir en ny sesong i vår regi eller ikke, sier han.

Hvis ikke det blir noen kommunal støtte til Allsang på grensen, vil det da være aktuelt for GrenseArena å droppe arrangementet?

– Når det gjelder ditt spørsmål om kommunal støtte, så forholder vi oss til at kommunen ga det vesentlige av det beløpet de har mulighet til å gi til arrangementet for sesongen 2014, sier Per Olav Andersen.